След успеха на образователните преносими компютри Chromebook, в българските класни стаи навлиза нов клас устройства с операционната система ChromeOS. Те се наричат Chromebox и представляват настолни компютри, напълно оптимизирани за обучение в училище, както и у дома. Разполагат с мощен процесор и могат да се свързват едновременно с няколко монитора и други периферни устройства. Те могат да бъдат намерени от Центъра за творческо обучение, който предлага широк спектър от продукти и решения за образованието.

Сред останалите предимства на Chromebox са изключително лесната настройка, както и това, че имат вградена вирусна защита. Разполагат и с всички силни страни на ChromeOS – операционната система, специално създадена за учене, която се намира и в добре познатите на българските учители и ученици Chromebook лаптопи.

Новите устройства са много сходни и имат десетки допирни точки с тях. И двете предлагат Chrome OS със защита от вируси, набор от Google инструменти, възможности за управление от разстояние и контролиран достъп до сайтове и приложения.  Все пак те имат и редица разлики, по-важните от които са:

  • Не всички Chromebook модели предлагат по-мощни процесори, докато с Chromebox съотношението мощност – цена е отлично.
  • Chromebox е подходящ като настолен компютър, с който няма да се притеснявате за батерията и може да послужи като оборудване в по-статични кабинети.
  • Chromebook устройството от своя страна предлага по-гъвкава работа и режим “таблет”, които могат да бъдат по-привлекателни за учениците.
  • Chromebook е предварително конфигуриран фабрично с необходимия дисплей, високоговорители и вътрешна батерия. На Chromebox липсват всички тези компоненти, така че, за да ги използвате, трябва да го свържете към монитор, клавиатура и мишка.

Предимствата на Acer Chromebox са, че осигуряват свързаност с до три монитора. Освен това учениците могат да се възползват от повече пространство за творенията си, а мощният процесор позволява изпълнението на по-сложни технически задачи. Chromebox се предлага в комплект с интерактивен дисплей, превръщайки го в компютър с още повече възможности.

Сподели
Предишна страницаЩе изграждаме ли уеб сървъри на Луната?
Следваща страницаКолко е вреден въздухът?
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.