На какво се дължи откритието според учените?

Много нови изследвания ни насочват към изненадваща перспектива. До неотдавна се обсъждаше повишаването височината на хората в световен мащаб и връзката на това явление с нашата еволюция. Сега учените са стигнали до извода, че нарастваме и по отношение на сивото си вещество.

Ако някой ви каже, че имате голяма глава, може би трябва да приемете това като комплимент. Мозъците на човечеството очевидно стават все по-големи през последните годините. Сега изследователите предполагат, че по-големите размери могат да предотвратят деменцията с напредване на възрастта.

Събиране на данни

Международен екип от изследователи, ръководен от Калифорнийския университет, стигна до това откритие след изучаване на ЯМР на хора. Изледването обхваща хора родени между 30-те и 70-те години на миналия век.

Изследователите установяват, че бебетата от 1970 г. имат близо 15% по-голяма мозъчна повърхност и 6,6% повече мозъчен обем от бебетата от 1930 г. Учените са взели предвид данните от ядрено-магнитен резонанс от Framingham Heart Study. Това е продължително проучване относно здравето на хората. То е започнало през далечната 1948 г.

Участници в проекта

Учените са разгледали мозъчни сканирания на 3226 субекта. Освен увеличаването обема и повърхността на мозъка, изследователите също са видели, че части от него, свързани с паметта и ученето, също са се увеличили по размер.

Какви са последиците?

Не е ясно дали по-големите мозъци ни правят по-интелигентни, но изследователите смятат, че наличието им може да е плюс. Оказва се, че това пряко се свързва със здравето на въпросния орган. Не можем да отречем, че има повишаване на общия брой пациенти страдащи от болестта на Алцхаймер. Причината е много проста. Това се дължи на все по-многобройното застаряващо население. На база тези данни, процентът на диагностицираните намалява с всяко следващо десетилетие.

По-големите мозъчни структури като тези, наблюдавани в новото проучване, могат да отразяват подобрено развитие и здраве на мозъка. Увеличената мозъчна структура представлява по-голям мозъчен резерв и може да буферира ефектите в края на живота на мозъчни заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Алцхаймер и свързаните с нея деменции.

Сподели
Предишна страницаКакво да очакваме от Pixel 9 на Google
Следваща страницаИзкуствен интелект клонира глас
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.