chimaera
Ако често се подлагате на медицински интервенции, тогава със сигурност сте свикнали с неудобствата на локалните анестезии. На всеки му се е случвало да търпи неприятните усещания при зъболекаря, но новото устройство Chimaera обещава да премахне тези неприятности.

Усещанията за болка се предизвикват от чувствителни нервни окончания, които понякога трудно могат да бъдат блокирани. Някои от най-чувствителните сигнали се изпращат към нерви, намиращи се в основата на мозъка и в горната част на гръбначния стълб. Те могат да бъдат достигнати най-лесно чрез челюстта.

Chimaera е безжично устройство, блокиращо сигналите за болка. Нужно е единствено да се активира и да се насочи към мястото, където ще се извърши хирургичната манипулация. То работи заедно с предварително подготвени томографски данни, за да засече точните места, откъдето минават нервните импулси

Очакваме Chimaera да бъде много полезен не само за лекарите, които предприемат някакви болезнени манипулации, но и при много други случаи. Устройството би могло да влезе в употреба и при импланти – неговата възможност да въздейства върху нервните сигнали дава възможност да се използва за поставяне на импланти, които действат върху съзнанието на пациентите.

За момента Chimaera все още е в изпитателна фаза и не е ясно колко ще трябва да чакаме, за да го видим в действие.
Създателите му търсят партньори, които да комерсиализират устройството и да го развият като самостоятелен медицински продукт.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS