boeing-black-blackberry

Правителствените служби имат нужда от свръхсигурен смартфон, а осмелилите се да го разработят са BlackBerry. Компанията ще работи съвместно с гиганта Boeing за създаването на ултрасигурното устройство с кодово име „Black”. То ще е специално предназначено за агенти на разузнавателните служби на американското правителство.

ВИЖ ОЩЕ: ЦЕНАТА НА IPHONE 6 И IPHONE 6 PLUS В РУСИЯ ВЕЧЕ Е 35% ПО-ВИСОКА

„Black” всъщност е планиран още от 2012 година и се смята, че включва сензор за пръстови отпечатъци и специална кутия, която има тамперни датчици. При неоторизиран достъп или опит да се отвори насила телефонът, всички данни се унищожават автоматично. Разбира се,  цялата информация се криптира според одобрените стандарти, което ще предпази от опити за подслушване и следене на трафика. BlackBerry е създала BlackBerry Enterprise Service (BES 12), което е корпоративна услуга за поддръжка и на конкурентни модели. Тя ще позволи да се осигурят и модели от други производители и операционни системи.

„Black” ще работи с Android устройства и BES 12. Не е ясна точно ролята на Boeing в създаването на този проект. Миналата година се разбра, че Барак Обама използва BlackBerry и на него му е забранено да използва iPhone поради съображения за сигурност. Моделът, който бе допуснат за преглед от Федералната комисия по комуникации, има два слота за SIM карти и сменяеми панели. Това позволява да се подменя корпусът с функции като сателитни и радио предаватели, соларни зарядни и биометрични сензори.

BlackBerry устройствата са одобрени от американското Министерство на отбраната за ползване, но Samsung Knox е все още единствената мобилна серия устройства, която е позволена за пренос на класифицирана информация.