Снимка: Blade Runner

Сигурно това заглавие идва като гръм от ясно небе на някои от феновете на тази велика sci-fi класика, но очевидно ще се превърне в реалност. Не бързайте да се отчайвате. Сега ще ви обясня защо.

ВИЖ ОЩЕ: Galaxy Gear ще участва в Jurassic World

Както прочетохте, „Blade Runner 2“ ще има, въпреки че още не е обявен като продукция с година на дебют. Знаем само, че снимките трябва да започнат по някое време догодина. Филмът отново ще бъде базиран на класиката, но в книжна форма – „Do Androids Dream of Electric Sheep?“ на Филип Дик. Другата хубава новина е, че Харисън Форд ще се завърне в ролята на героя Рик Декард. Ето и какво казва самия Ридли Скот по тази тема:

„Надълго и нашироко си говорихме за това какво може да представлява филмът и това, което ни дойде като идея е доста впечатляваща история в три действия. Всичко има смисъл от гледна точка на това как това се отнася към първия филм. Харисън [Форд] е част и от този филм, но идеята е да бъде намерен – появява се в третото действие.“

Каквото и да значи това… Но с една дума – можем да очакваме много от продължението на Blade Runner. Както споменах в началото, филмът няма да бъде режисиран от Ридли Скот. Хубавото обаче е, че той ще е продуцент, така че можете да си отдъхнете. В това има логика, тъй като досега той се занимаваше с „Изход: Богове и царе“ (Exodus: Gods and Kings), а режисира и „Марсианецът“ (The Martian), който чакаме догодина. Предстои също така и продължение на „Прометей“ (Prometheus 2) през 2016, но не знаем кой ще го режисира.

Като се замисля, не се сещам кой би могъл да заеме мястото на Скот и да направи достатъчно добър филм, който да застане гордо до ненадминатия Blade Runner. Само се надявам да не вземат да сложат Хосе Падила (Robocop, 2014) или Лен Уайзмън, който се изложи с римейка на „Зов за завръщане“ (Total Recall, който всъщност също е по роман на Филип Дик). Не мисля, че Кристофър Нолан е подходящ. Дарен Аронофски? Вътрешно ми се иска да е великият Пол Верховен, но това надали ще стане. Е, все още нищо не знаем, така че просто ще трябва да чакаме.

Що се отнася до Харисън Форд, от изказването на Ридли Скот излиза, че може би ролята му няма да е главна. Това също е логично, щом ще снимат догодина. Сега, снимките за „Star Wars VII: The Force Awakens“ са приключили, но следващият филм от поредицата е обявен за 2017 г. и ако Хан Соло ще се появи и там, то снимките за тази част няма да се забавят.