Blackphone

Доставките на Blackphone – първият смартфон, който предлага защитена комуникация, ще започнат до 3 седмици и най-после качествата на устройството ще могат да бъдат пробвани на практика от хората, които са си го поръчали предварително. А те никак не са малко, което за пореден път доказва колко актуална е темата за сигурността на личните данни в мобилните устройства.

Устройството бе обявено в началото на годината и интересът към него бе толкова голям, че наличните първоначални бройки бяха предплатени само в рамките на две седмици. Тези, които тогава се разделиха с $629 за отключена версия, най-накрая ще получат своето устройство. 

Blackphone е съвместен проект на Geeksphone и Silent Circle. Устройството използва модифицирана версия на Android, носеща името PrivatOS, която на пръв поглед прилича съвсем на операционната система на Google. Blackphone и PrivatOS обаче добавят редица нововъведения, които правят всички комуникации на устройството защитени от трети лица (например агенции за сигурност).

Устройството ще предоставя end-to-end криптиране между потребители, които разполагат с Blackphone. При изпращане на съобщения до друг телефон обаче, комуникацията не е гарантирано защитена. Телефонът може също така да предотврати получаването на лична информация от трети страни. Ако някое приложение например поиска достъп до телефонния указател, Blackphone може да го „излъже“, че списъкът е празен.

Към момента продажбите на устройството са прекратени, но се очаква скоро компанията да започне да приема нови поръчки.