В тази статия от нашата поредица за спестяване на батерията ще ви предложим няколко съвета за руутнати устройства. Ако не знаете какво е това или не се чувствате напреднали или смели, тогава не предприемайте следващите стъпки!

Ако нямате все още активиран root достъп до вашето устройство, тези съвети няма да са ви от полза. Някои от тях изискват промяна на поведението на вашето устройство, което може да окаже влияние върху цялостната му производителност.

SetCPU
SetCPU

Променете тактовата честота на процесора

Когато вече имате свободен достъп до всички възможности на вашето устройство, можете да започнете да променяте и настройките, които директно влияят върху продължителността на автономната работа. Промяната на тактовата честота на процесора към по-ниска от зададената по подразбиране ще намали консумацията на батерията, но също и общата производителност на устройството. Едно от най-популярните приложения за тази цел е SetCPU. Освен да променя тактовата честота, SetCPU може да създава и прилага различни профили за динамична промяна на тези настройки. Чрез подробна настройка от страна на потребителя SetCPU може напълно да оптимизира работата на устройството по вкуса на потребителя и неговите нужди по отношение на производителност и автономност на батерията.

Cyanogenmod
Cyanogenmod

Използвайте Custom ROM за Android

Може би не смеете да използвате операционна система, която е различна от инсталираната от производителя на устройството ви, но много често промените и добавките в тях са с цел оптимизация на устройството. Custom ROM-овете по същество са модифицирани версии на Android, които се разработват от независими програмисти. В най-честия случай това са хора, които притежават определено устройство, но не са напълно доволни от неговата производителност или липсата на дадени функции. Затова те създават модифицирани версии, които се разпространяват безплатно. Подробни инструкции и обсъждания на тази тема може да намерите в най-голямата общност XDA Developers. Най-популярните имена са Cyanogen Mod и AOKP.

Четете внимателно инструкциите за инсталация и работа с модифицираните версии, защото в голяма част от случаите има неща, които не присъстват в официалната версия на производителя. В текстовото описание са отбелязани и всички промени, които са свързани с работата на устройството със съответната модификация. Едно от предимствата да имате пълен (root) достъп до устройството е, че освен цялостен ROM можете да смените и самото ядро (kernel). По този начин не правите цялостна промяна на софтуера на устройството, но ще забележите значителни промени в производителността и работата на батерията.

Advanced Battery Calibrator
Advanced Battery Calibrator

Калибрирайте батерията си

При използване на различни програми и модифицирани версии на Android, които изискват root достъп, понякога се получава неправилна работа на операционната система с батерията. Информацията за заряда и капацитета на батерията може да се окаже невярна, което довежда до проблеми по време на нейното зареждане. При такива ситуации е нужно да калибрирате самостоятелно батерията. Използвайте приложения като Advanced Battery Callibrator, които лесно да ви позволят да направите това.

 

 

 

 

 

BetterBatteryStats
BetterBatteryStats

Проследете подробно работата на смартфона

Root достъпът позволява и доста по-подробен контрол над работата на смартфона. Чрез приложения като BetterBatteryStats ще можете да разгледате подробно как работещите приложения изразходват батерията. Чрез следене на тези данни можете да определите кое приложение работи ефективно. Ако забележите, че някоя програма изразходва прекалено много батерия и искате да поправите това, проверете дали няма обновление. Много често разработчиците поправят тези проблеми в следващи версии. Ако пък все още не сте доволни, тогава намерете програма, която изпълнява аналогична функция, за да я замените.

 

 

Greenify в действие
Greenify в действие

Доверете се на Greenify

Приложението Greenify имитира работата на iOS като автоматично хибернира приложения, които не използвате. По подразбиране Android изпълнява всички приложения, които са активирани от потребителя едновременно. Тяхната непрестанна работа във фонов изразходва не само ресурсите на процесора, но и на батерията. Приложението автоматично хибернира тези приложения и по този начин спестява батерия и ресурси. Чрез активирането на Greenify вашето устройство ще бъде чувствително по-бързо и с по-дълъг автономен живот.

Разработчиците не препоръчват да настройвате Greenify да хибернира приложения, които ползвате постоянно – аларми, приложения за чат и други. За разлика от други приложения, които имат опция „замрази“, Greenify позволява работа с приложения мигновено след като отново се върнете към тях, но едновременно спестява от батерията. Приложението постоянно се обновява, така че очакваме да става все по-добро.

Всички тези съвети изискват не само да изпълните стъпките, но и много подробно да се запознаете с работата на Android системата. Трябва да познавате добре не само приложенията, но и начина, по който те въздействат върху работата на устройството. Уверете се, че сте прочели подробно документацията и всякаква налична информация, ако се колебаете за някоя настройка или функция. Напълно е възможно да навредите на устройство с отключен root достъп.