След като миналата година бе разкрито, че германския гигант Volkswagen лъже за емисиите на своите автомобили, скандалът сега ще се разрастне — излиза, че Audi, които са част от Volkswagen Global, също правят подобно нещо…

Миналата година разбрахме, че Volkswagen са инсталирали специален софтуер на някои от своите коли, които мами системите за проверка на вредните емисии. По този начин се оказва, че тези модели покриват стандартите за газове и са „по-зелени“ от други автомобили на компанията. Това обаче не бе точно така и всъщност те изхвърлят в атмосферата много повече азотен оксид, отколкото тестовете показват. Азотният оксид е вреден газ, който е отговорен за смоговете над градовете.

The Wall Street Journal сега докладват, че Audi правят същото нещо. Специалисти са се натъкнали на подобен софтуер в системите на някои Audi автомобили, който обаче лъже за емисиите на въглероден диоксид. Работата на софтуера е същата като на този при Volkswagen и това не е чудно — двете марки практически са част от една компания.

Инженери от Калифорнийското бюро за въздушни ресурси са тествали системите на конкретни Audi автомобили както на пътя, така и в лаборатория. Резултатът бил много по-голямо количество изхвърлен въглероден диоксид, отколкото е упоменато.

В края на миналата година Volkswagen се извиниха за скандала с емисиите, но изглежда всичко започва отначало…