tesla motors apple

Вчера се проведе ежегодната среща на акционерите на Apple, на която се случиха много интересни неща. Сега, след като компанията представи часовника си на събитието преди дни, самите акционери искат да станат свидетели на друго голямо събитие.

Виж още: LG G4 може да бъде със сходен на G Flex 2 дизайн

Ще попитате какво са намислили инвеститорите и отговорът е прост – те искат Тим Кук да насочи погледа си към живия Тони Старк (Елън Мъск) и да купи компанията му Tesla Motors. На зададения от присъстващите въпрос дали смята да го направи, Кук отговорил:

“Нямаме някаква връзка с тях [Tesla]. Бих се радвал, ако Tesla изберат да имплементират CarPlay в колите си. Всяка голяма автомобилна компания избра да използва CarPlay и може би Tesla също ще го направят. Това добър начин ли беше да избегна въпроса?”

След това друг акционер започнал да говори и споделил, че откакто е инвестирал в първия Mac през 1984 година, досега нищо не го е карало да се чувства по същия начин както Model S на Tesla, който си е купил. На това становище Кук отвърнал: “Нека да помисля дали има друг начин да отговоря на въпроса. Концентрирали сме се силно върху CarPlay.”

[cquote]Дисплеите на някои автомобили просто ви пренасят 20 години назад[/cquote]

Както може би знаете, CarPlay е отговорът на Apple срещу меко казано слабите бордови компютри на някои от новите автомобили. Кук и компания искат да направят така, че когато свържете своя iPhone с колата, на бордовия дисплей да излизат приложенията на Apple като карти, съобщения, музика и дори възможност за разговори. По думите на Тим Кук, идеята е в колата да се чувствате както и извън нея, а интерактивните дисплеи на някои автомобили просто ви пренасят 20 години назад (каквото и да значи това…)

apple carplay

Доста очевидно е обаче, че хората искат двете компании да се слеят по някакъв начин. В лицето на Apple, както и на Tesla, всички виждат иновация, а и според много на Apple им липства истински иноватор, откакто почина Стив Джобс. Такъв биха могли да намерят в лицето на Елън Мъск, тъй като той се слави с прозвището невероятен иноватор и, както споменах по-горе, е сравняван с живо въплащение на Тони Старк. Има обаче няколко неща, които ни казват, че купуването на Tesla от страна на Apple може и никога да не се случи. Първото и най-често спрягано е това, че сливането на двете компании може да повлияе зле както на едната, така и на другата и по този начин те просто да потънат.

Другият жокер е миналогодишното интервю на Мъск с Bloomberg, в което той казва:

“Имахме разговори с Apple. Когато си супер фокусиран върху създаването на завладяваща електрическа кола за масовия пазар, аз бих се притеснил, че каквато и да е продажба на компанията на който и да е, би ни разсеяла от нашето начинание, което начинание винаги е било движещата сила в Tesla.”

Това изречение изглежда като силен шамар в лицето на всички, които все още имат надежда Apple и Tesla Motors да станат едно. Това не пречи двете компании да си играят помежду си, крадейки служители. Точно така, отново според Bloomberg, Apple е предлагала 250 000 долара за бонуси и 60% увеличение на заплатите към служителите на Tesla. Обратно, компанията за електрически автомобили не е останала по-назад, придърпвайки около 150 служители от Apple през последните няколко години. Но нека не проточваме обаче – какво е третото нещо, което ни подсказва че няма да има покупко-продажба на компании?

[cquote]Изглежда Apple работи по своя собствена кола[/cquote]

Да, и това изглежда слух, на път да се превърне в реалност. Според Wall Street Journal, Apple е нагърбила няколкостотин служители със задача, наречена “Project Titan” – идея да се създаде изцяло електрически автомобил. Засега не знаем нищо повече около тази новина, тъй като Apple са познати с добре пазените си тайни. Цялата работа обаче се завихря много интересно и определено ще следим новините около Кук, Мъск и техните начинания.