Ще се ползваме ли от услугите на сгъваем 8-инчов iPad?

Apple продължава упорства срещу нововъведенията на конкурентните производители на мобилни устройства. Оказва се, че компанията сериозно обмисля дизайн на сгъваем iPhone. Apple проучва сгъваемите устройства още от 2018 г. и в момента има поне два активни прототипа на модели, които се сгъват като мида. Дали ще съумеят да ни предложи по-красив и по-качествен модел, предстои да разберем.

Нови идеи

Новият сгъваем iPhone все още в период на ранна разработка. Нереалистично е да очакваме да бъде пуснат скоро. Предвид факта, че компанията винаги държи да предложи сто процентов качествен продукт, крайният резултат може и да се забави.

Apple също разработва сгъваем iPad с по-голям форм-фактор. И този продукт е изправен пред не по-малко предизвикателства от проекта за сгъваем iPhone.

Активни действия

Слуховете упорстват, че Apple наскоро е обсъдила поръчки на компоненти с производители в Азия за сгъваем iPhone в два различни размера. Не би трябвало да ни изненадва, че проектът може да бъде отменен, ако крайният продукт не отговаря на стандартите за дизайн и здравина на Apple.

Екипът за индустриален дизайн на Apple е искал да създаде устройство, което е наполовина по-тънко от сегашните модели iPhone, така че когато е сгънато, да не е твърде дебело. Те също са проучили добавянето на екрани, които са обърнати навън. Това би позволило да се виждат, когато устройството е затворено. Въпреки това практическите реалности на компоненти като батерии и дисплеи затрудняват постигането на високите инженерни цели.

Новият iPad 

Apple е задържала проекта за сгъваем iPhone, който е в ход от 2020 г. и вместо това се е съсредоточила върху сгъваем навътре iPad. Той би трябвало да е приблизително с размерите на iPad mini. Това устройство ще има около осем инчов екран. Сгъваемият iPad е изправен пред не толкова строги изисквания за издръжливост в сравнение с форм-фактора на телефона. iPad също може да бъде по-дебел, тъй като не се очаква да бъде прибран в джобове.

Забележителни подобрения

Говори се, че Apple работи върху начини за намаляване на гънките в средата на дисплея. Те се появяват след многократно сгъване. Компанията иска устройството да лежи напълно плоско, което да позволява на потребителите свободно взаимодействие с екрана и дори да рисуват върху него с аксесоари като Apple Pencil.

Не е ясно дали Apple е успяла да разреши тези проблеми. Едва ли можем да очакваме устройството наред с iPhone 16 и 17. Преди няколко години се твърдеше, че Apple планира сгъваеми модели за 2025 г., но този график изглежда е отложен.

Сподели
Предишна страницаЩе можем ли да играем игри за Xbox на PlayStation?
Следваща страницаПътеводител към финансова свобода
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.