Няма и два дни откакто услугата Apple Music беше обявена на Световната конференция за разработчици и вече в интернет се говори за съдебно разследване. И говорим наистина за нещо сериозно. Според The Wall Street Journal властите от Ню Йорк и Кънектикът ще разследват Apple за антитръстови действия към Spotify и YouTube.

Когато говорим за модерния в днешно време стрийминг на музика, то Spotify определено е на върха. Компанията предлага безплатно слушане на музика с реклами, от което се възползват 75% от 60 милиона потребители на услугата. Останалите си плащат по 10 долара на месец и получават неограничено слушане на музика без реклами. Когато става въпрос за Apple и тяхната нова услуга, то там нещата стоят малко по-различно. Ако си плащате, можете да слушате каквото пожелаете. Безплатният вариант на услугата дава възможност за слушане на Beats 1 радио и няколко други станции. Споделям това само за сравнение на двата конкурента. А за какво разследване става въпрос?

Очевидно Warner, Universal и Sony не харесват безплатната опция на Spotify и се дърпат. Точно затова източници твърдят, че Apple е предлагала на тези звукозаписни компании да се оттеглят от Spotify. Разследването ще провери дали гигантът от Силициевата долина е притиснал студията по някакъв начин. Има данни, че по-рано тази година Apple е подтикнала различни звукозаписни студия да водят преговори със Spotify за изцяло прекратяване на безплатната опция за слушане на музика. Говори се също така, че отново Apple е предлагала да изплати компенсации на компании, които да прекратят YouTube стрийминга си – те щели да получат дивиденти в размер на загубите от начинанието.

Дали всичко това е вярно и до какво ще доведе, все още не е ясно. Предстои да прочетем информация от официални източници, както и становището на съда.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS