Наред с редица нови функционалности и подобрения, iOS 10.3 ще донесе на последните поколения iPhone и iPad нещо дългоочаквано и много полезно — поддръжка на новата файлова система, наречена Apple File System (или APFS).

APFS бе представена още на WWDC миналата година, когато Apple показаха начинът ѝ на работа при macOS. Файловата система е специално разработена за Apple устройства с няколко основни идеи — по-бърза работа, по-добро криптиране и по-различен начин на калкулиране свободното пространство.

Досега използваната Hierarchical File System е предназначена за устройства с твърди дискове, така че модерните смартфони и таблети на Apple не могат да разгърнат пълния потенциал на своите флаш памети. Те не могат да работят както са предназначени дори с по-късно разработената HFS+. За това и Apple представи Apple File System.

Първите, които ще получат възможност да се възползват от по-добрия начин на работа са собствениците на iOS устройства, които тези дни ще ъпдейтнат към iOS 10.3. Първото, което ще ви направи впечатление е, че ъпдейтът ще се инсталира малко по-бавно. Това се дължи точно на смяната на файловата система. Освен това, няма да забележите нищо друго по-различно в начина на работа. Единствено вашият iPhone може да остане с малко повече свободно пространство и това е точно заради по-различния начин на калкулиране на паметта.

Благинките на APFS ще дойдат с времето, когато всички Apple устройства преминат към нея и когато Купертино представят iOS 11. Очаква се тогава iOS джаджите да започнат да работят само с 64 битови приложения. Това ще стане тази есен, на ежегодното iPhone събитие.