11749-4917-van2-l

Apple провежда тестове с автомобили близо до Сан Франциско, които са оборудвани с камери. Колите са засечени  няколко пъти през последните мсеци, а вече има потвърждение, че те са дадени под наем от KPIX 5 на Apple. През септември беше публикувано видео в YouTube, на което също може да се видят монтираните на покрива камери на миниван в Ню Йорк. И за двете коли е използвана системата LIDAR (Light Detection And Ranging).

Виж още: Google премахна 500 милиона фалшиви реклами през 2014 

LIDAR е доста използвана от Google, Nokia и други компании за Street View услуги. Технологията също така е използвана за контрол на скоростта и следене на разстоянието между превозните средства, автоматично задействайки спирачките при нужда. Възможно е Apple да използва LIDAR, за да създаде конкурента на Street View услуга или поне да тества нещо подобно. В използваните от американската компания коли е включен и същият сензор, който Navteq използва за своите Bing коли, за да създаде изображения за улугата на Microsoft.

Apple постепенно подобрява своята картографска услуга, след като се отказа от Google Maps по подразбиране в iOS преди повече от две години, но технологочиният гигант все още има върху какво да порабоди, за да бъде по-сериозна конкуренция на Google. Има вероятност Apple да тества свои автономни коли, но тя все още няма разрешение за това, но според KPIX 5 това не означава, че тя не работи съвмествно с оторизирана за това компания. От Apple са отказали да коментират случая. Изглежда ще трябва да почакаме, за да разберем върху какво работят от Купертино.