Все още всички се чудят как точно ще работи Face ID и дали системата ще е толкова сигурна, колкото Touch ID. Според Apple, тя ще е дори по-сигурна, но това няма да е напълно ясно докато iPhone X не излезе на пазара и не бъде тестван.

Преди това обаче, Купертино явно искат да се застраховат и на Apple.com се появи документ (PDF), заедно със support страница, относно Face ID и начинът на работа на защитната функция.

Според документа, Face ID работи по подобен начин на Touch ID, а именно – още при настройка складира само част от лицето ви (за Touch ID това е част от отпечатъка ви) и при всяко следващо сканиране сравнява тази част с бъдещи такива. Освен това, Face ID се нагажда според потребителя. Ако помните, по време на представянето на iPhone X бе споменато, че ще можете да продължите да отключвате телефона дори и ако си пуснете брада, сложите нови очила, или пък поставите грим. Това е възможно благодарение на факта, че iPhone X периодично ще складира нови сканирания на лицето ви заедно с първоначалното такова. Тоест няма да разчита само на сканирането, направено по време на първата настройка.

Има и нещо, наречено Face ID Diagnostics. То се използва в случай, че Face ID не сработи и ви позволява да изпратите сканирания на лицето си на Apple, за да може сътрудник обслужване на клиенти на компанията да ви помогне да оправите смартфона си.

За финал остава притеснението дали ваш близнак, роднина с подобни черти на лицето, или просто човек, който прилича на вас, ще може да отключи iPhone X с Face ID. Още по време на представянето Apple споделиха, че това е възможно. Сега в документа е описано, че компанията съветва да използвате парола, ако се притеснявате от това ваш близък роднина (приличащ на вас или направо ваш близнак) да достъпи смартфона ви без ваше желание.

Е, това е. Повече за Face ID ще можем да кажем едва когато устройството бъде пусната на пазара по-късно следващия месец. А до тогава ще трябва да се задоволим със support страницата на Apple.com.

1 коментар

  1. Нямам намерение да се задоволявам, гледайки страницата на Apple.

Comments are closed.