Какво би било, ако камерата на смартфона ви по някакъв начин бива блокирана в определени условия, ефективно спираща ви да снимате каквото и да било, дори и да искате? Apple поне смятат, че идеята е добра. Това показва техен патент от 2011 година, който тези дни беше одобрен от патентното бюро. В него се обяснява как специална инфрачервена технология може да подава команди на камерата на бъдещ iPhone, по този начин забраняваща ѝ да снима по време на концерт, да речем.

В днешно време можем спокойно да кажем, че почти всеки посетител на концерт не гледа концерта на живо, а го преживява през камерата на смартфона си, докато го снима. Вместо да се наслаждаваме на любимата си банда, ние снимаме видео, което надали отново ще гледаме. Ето къде стъпва и новия патент на Apple.

Може да се каже, че идеята е много добра – по този начин хората няма да светят с телефоните си в лицата на изпълнителите, а и няма да пречат на зрителите до себе си. Какво обаче, ако тези технология започне да се използва от органите на реда, за да се забранят снимките на протести, размирици или други подобни събития…?

apple-iphone-ir-patent-1

При все това, патентът на Apple може да бъде използван и в няколко други много интересни случаи – например в музея. Там той може да забрани снимането, където такова не се препоръчва, както и да действа като един вид маяк (beacon, бел. превод), който да подава на смартфона ви полезна информация за експоната, който разглеждате.

Какво мислите за приложението на новия Apple патент? Ще бъде ли технологията удобна, или по-скоро може и да попречи, ако бъде използвана неправилно? Споделете мнението си в коментарите.

apple-iphone-ir-patent-2

1 коментар

  1. Това с изпълнителите и светещите в лицата им айФони не го разбирам. На въпросните изпълнители не им пречат прожекторите, които ги осветяват а мъждукането на светодиодчето на айшита??? Ай стига бе!
    Всяко ограничение не води до нищо добро, то остава да казват на потребителите си кога може и кога не може да си ползват камерите. За мен идеята е по-абсурдна отколкото полезна.

Comments are closed.