Apple

Apple

Apple и Motorola сключиха споразумение, според което ще отхвърлят всички искове за патентни нарушения помежду си. Apple и Google, чиято собственост все още е Motorola Mobility, обявиха официално, че ще работят заедно в областта на патентните реформи, като това не включва кръстосаните лицензии.

Патентните спорове между двете компании датират още от 2010 година, когато Motorola поиска от Apple 2.25% от нетните продажби на нейните продукти поради нарушение на някои от нейните патенти. След това американският гигант заведе насрещен иск през 2011 година, обвинявайки Mototrola, че иска прекалено високи плащания за своите патенти, обхващащи видео стрийминга и WiFi технологията.

Делата са консолидирани във Федералния съд в Чикаго и през юни 2012 са отхвърлени изцяло с довода, че компанията не може да докаже щети. Въпреки това Апелативният съд отново им даде ход миналия месец. Сега решението на Google да продаде Motorola на Lenovo за 2.9 милиарда долара, може би е допринесло за решението на Apple да прекрати съдебните спорове.

Американският гигант води патентни дела с производители на Android устройства по цял свят, като най-известни са може би тези със Samsung. За компанията тези дела са много повече от пари, тъй като популярната операционна система надмина iOS на пазара на мобилни устройства и битката е по-скоро за надмощие.

В същото време Apple, Google, Samsung и някои други компании продължават да отблъскват натиска на т.нар. патентни тролове, които чакат друга компания да разработи продукт, за да се й се нахвърлят с обвинения за нарушаване на интелектуалната собственост. Освобождавайки се от делата срещу Motorola, компанията може би ще пренасочи ресурсите си към битката със Samsung, чийто последен рунд съвсем скоро спечели.