Apollo 11
Снимка: YouTube

Преди дни ви запознах с кампанията на Бъз Олдрин по случай 45-годишнината от мисията до Луната Apollo 11, която отбелязахме на 20 юли. Дори сега, близо половин век след кацането в близост до Морето на Спокойствието, следите върху реголита по повърхността на спътника ни, направени от астронавтите на NASA , са все още видими на снимките, заснети от апарата Lunar Reconnaissance Orbiter. Група учени са използвали тези, както и още други кадри, за да създадат невероятен виртуален модел на мястото на кацането.

3D полетът е създаден с помощта на стерео двойки от въпросните снимки. Всяка една от две еднакви снимки показва мястото от различен ъгъл, позволявайки на специален софтуер да пресъздаде формата на терена. Това става по начин, подобен на този, който очите използват, за да възприемат дълбочината в даден образ. Аниматорът е добавил и 3D модел на спускателния апарат към Лунния Модул.

Въпреки че мястото е сравнително плоско по лунни стандарти, Западният кратер е доста релефен откъм източната част на модела. Скалите, изхвърлени от този кратер, са тези, които Нийл Армстронг е трябвало да избегне, търсейки безопасно място за кацане.

Ето и кратко видео, благодарение на което и вие ще можете да “посетите” това толкова знаково място: