nexus-7-kindle-fire-hd

Изглежда през тази година ще се води битка между Android и Apple в продажбата на таблети. Според последната прогноза на анализаторската компания IDC през 2013 г. Android ще завземе 48,8% от пазара със своите таблети, което е скок със 7% в сравнение с предходния доклад. Този възход ще бъде за сметка на другия гигант в технологиите, а именно Apple (AAPL), който, според IDC, през новата година ще заеме дял от 46% с продажбите на своите таблети, което е спад с 5% в сравнение с 2012 г.

Една от основните причини за повишаване на интереса към таблетите на Android, чиито дисплеи  често са 8-инчови или по-малко, е търсенето на по-ниска цена на устройствата, твърдят от IDC. „Един от всеки два таблета, изпратени през първото тримесечие на 2013 г. са с размер под 8 инча. Доставчиците се движат бързо, състезавайки се с пространството, тъй като осъзнават, че потребителите предпочитат по-малки устройства, защото те са по-удобни за употреба в ежедневието“, твърди анализаторът  от IDC Jitesh Ubrani.

Друго пикантно, според последния доклад на IDC, е провалът от страната на Microsoft (MSFT), които се опитаха да направят значителни печалби на пазара с таблети. Според  данните, изнесени от анализаторската компания, Windows 8 и Windows RT ще заемат по-малко от 4% пазарен през 2013 г. и общо малко над 10% до 2017 г. Според анализатора Том Майнели, решението на Microsoft да направи две отделни операционни системи за своите таблети  с Windows е голяма грешка, тъй като повечето потребители не виждат смисъл в това да закупуват устройство с Windows RT.

„Решението на Microsoft да прокара две различни операционни системи в своите таблети досега доведе до лоши пазарни резултати. Потребителите не купуват предложените с Windows RT устройства  и в дългосрочен план смятаме, че компанията и нейните партньори ще обслужват по-добре, ако съсредоточат своето внимание върху подобряването на Windows 8. Такава целенасоченост ще спомогне за по-доброто управление на растежа на акциите по отношение на таблетите“, твърди още Том Майнели.

Източник: IDC