Коя е най-яката видео карта, която сте виждали? Какъвто и да е отговорът ви, от днес той ще се промени, защото новият звяр от AMD е на върха! Radeon Pro SSG е първата в света видео карта с вградена SSD памет. Тя включва два слота PCIe 3.0 M.2, към които може да бъде включена до 1TB флаш памет тип NAND. По този начин рендирането на голям обем от данни може да става директно на самата видео карта, без да затормозява системата.

Новата видео карта от AMD е насочена главно към създателите на VR съдържание и учените, които имат нужда точно от такава мощ. Точно това може би е и причината не всеки да има възможността да се сдобие с Radeon Pro SSG – предварителният пакет за разработчици струва 10 000 долара и записванията за него вече започнаха. Малко вероятно е цената на видео картата да падне когато тя започне да се предлага по магазините.

Radeon Pro SSG бе представена на конференцията Siggraph, където посетителите имаха възможност да видят на живо как тя рендира сурово видео с резолюция 8K при 30 кадъра в секунда. AMD твърдят, че звярът може да работи и при 90 кадъра в секунда.