Възможни местообитания за живот

Европейската космическа агенция ще изстреля голяма сонда към Юпитер. Тя ще проучи някои от най-интригуващите луни на гигантската планета. С маса от 6 метрични тона, Jupiter Ice Moons Explorer (JUICE) е най-голямата мисия в дълбокия космос. Тя е стартирана от Европейската космическа агенция и една от най-големите на която и да е нация до външните планети.

Европейската космическа агенция е изпълнявала известни научни мисии и преди, включително дръзкото кацане на космическия кораб Rosetta върху комета през 2014 г.

JUICE струва около 1,5 милиарда евро и е първата от мисиите L-клас на агенцията. Те са предназначени да бъдат водещи за космическото проучване и ще се осъществяват веднъж на десетилетие. Мисията беше избрана от Европейската космическа агенция през 2012 г. и пропусна първоначалната си целева дата за изстрелване само с една година. Космическият кораб е построен от Airbus Defense & Space.

Европа реши да изпълни мисията, след като сондите на НАСА Галилео и Касини откриха, че някои от луните около Юпитер и Сатурн са покрити с лед и вероятно крият големи подповърхностни океани. Там може да съществува микробен живот.

Следващата логична стъпка е да се върнем на Юпитер с подобрена апаратура за подробно изследване на тези океани. Важно е да разберем, дали това са възможни местообитания за живот.

Сложен обход

Тъй като космическият кораб е толкова масивен ще са му необходими няколко прелитания около планетата, за да натрупа енергия и да достигне до системата на Йовиан. След изстрелването си JUICE ще прелети покрай Земята три пъти преди да влезе в орбита около Юпитер през 2031 г. От 2031 г. до 2034 г. той ще направи почти три дузини прелитания около Ганимед, Европа и Калисто. Така ще изследва техните ледени черупки по-подробно.

JUICE ще падне в рамките на 200 км на някои от тези места, което ще ни даде най-добрия поглед към тях досега. Сред неговите инструменти са оптична камера с висока разделителна способност, наречена Janus, спектрометър, радар проникващ в лед, магнитометър и др. Ако всичко на борда на космическия кораб работи, както е проектирано, той трябва да предостави голяма база данни за изучаване. Мисията има много научни цели, включително разбиране на формирането на луните на Юпитер и как те са се променили, за да станат различни една от друга.

Друго предназначение 

Европейският космически кораб също така ще изпълнява допълнителна мисия. Тя е към превозното средство Europa Clipper на НАСА, което трябва да бъде изстреляно през 2024 г. Различните инструменти и комбинирани проучвания ще дадат цялостна представа за обитаемостта на подповърхностните океани на далечните световете. Резултатите могат да посочат обещаващо място за бъдещо изпращане на спускаем апарат, който ще прави допълнителни изследвания и евентуално търсене на живот.

След много обиколки около Юпитер, в края на 2034 г. се планира Juice да влезе в орбита около Ганимед. Ще остане там още една година. Това ще бъде деликатна маневра, тъй като нито един космически кораб не е влизал в орбита около луна, различна от нашата собствена. Ганимед има свое собствено магнитно поле и от данните на Галилео се подозира, че там може да има вътрешен океан. Това ще бъде най-подробния анализ на вътрешността на луна, който някога е правен.