Омръзнало ли ви е да се редите на опашки в супермаркета, да се занимавате с плащане в брой, да прибирате ресто и т.н.? Знайте, че има надежда! Amazon отвориха магазин в САЩ, където просто влизате, взимате каквото искате да купите, и си излизате. И всичко това без нуждата от чакане на опашка. Как обаче става това?

Amazon Go, както се казва супермаркетът, разчита на алгоритми за машинно обучение и компютърно зрение, които благодарение на камери виждат какви продукти взимате от рафтовете. След това те автоматично се добавят към вашата виртуална кошница и когато излезете от магазина, биват таксувани през Amazon акаунта ви автоматично. Всичко това става възможно веднага след като на влизане вие се идентифицирате със специално приложение за целта.

Amazon Go е магазин, който вече е отворил врати в Уошингтън, но за момента технологията се тества и е достъпен само за служители на Amazon. В началото на 2017 година обаче, компанията обещава, че вече всеки ще може да пазарува от там. Както можете да се досетите, супермаркетът не е изцяло автоматизиран. Може там да няма касиери, но не може без персонал, който да зарежда рафтовете и да приготвя прясната храта. Все още не е дошъл моментът, в който роботи ще вършат тази работа вместо нас. И все пак, липсата на каси и опашки за плащане е огромно улеснение. Има още нещо, което би било интересно да споменем.

Това е първият супермаркет от този род, който отваря врати изобщо. Amazon пък имат план да отворят цяла верига такива магазини, които тотално да променят начина, по който пазаруваме и да ни улеснят неимоверно.