Възможни ли са невъзможните храни?

Има безброй причини да заменим кравето мляко с алтернативи, като мляко от някои видове ядки, овесено или соево. За тези от вас, които се радват на консумацията на млечни продукти от животински произход, аналогичните стоки едва ли ще са същите. Но има много хора, които по различни причини са желаещи да опитат това, което им предлагат новите технологии. Сега производителите на Impossible Foods, сътворили алтернативи на месо и млечни продукти, работят върху заместител на храната, която изглежда и се усеща точно като истинската.

Ще разкрием ли заместителите?

По време на виртуална пресконференция предприемчивата компания разкри, че удвоява размера на своя екип за научни изследвания и разработки, базиран в Силициевата долина, през следващата година. Същевременно ще стартира проекта на невъзможния изследовател, за да привлече водещи учени. Идеята е те да допринесат с нещо към опитите на изобретателите. Желането им е да зарадват света с първия по-широк поглед към новите алтернативи, не само на растителното краве мляко, но и на всички други основни храни, от които се нуждаем ежедневно.

Подобно на флагмана на компанията Impossible Burgers, новата млечна алтернатива на Impossible Foods е направена от стабилни протеини, произхождащи от растенията. Идеята е новата напитка да се смесва идеално с други течности, като горещо кафе, например. Не е желателно да образува утайки, които могат да променят текстурата и усещането за пиене. Трябва да може да бъде разбита на пяна и използвана като съставка в други хранителни продукти, без да има нужда да се модифицират рецептите, както често се изисква с други заместители.

Както при месните продукти на Impossible Foods, целта на млечната алтернатива е да запази вкуса от консумацията на млечни напитки, включително текстурата и усещането. Същевременно изобретателите искат да се намали нуждата от отглеждане на животни, които са източник на бялата течност. Новото мляко не е задължително да измести от пазара кравето, соевото и каквото и да било друго, а да достигне до много потребители, които просто искат да имат алтернатива.

Близкото бъдеще може да е различно

Компанията не е посочила дата за това, кога нейният заместител на млечни продукти ще бъде готов да напусне лабораториите за научноизследователска и развойна дейност и да достигне до нашата кухня. Все пак иноваторите са успели да проведат ползотворно изследванията си. От тук до легализирането на продукта не остава много.