AI може да бъде вашият ангел хранител на следващата среща

От незапомнени времена изкуството на сватовничеството се е практикувало от баби, родители, добри приятели, а понякога и напълно непознати. Всичко това беше заменено през последните години от сложни алгоритми и изчисления в опит да се подобри автоматизираното търсене на любовта.

Сега основателите на стартъп, наречен AIMM, са крачка напред чрез създаването на приложение, което отговаря на бъдещите партньори, използвайки само това, което казват. Потребителите разговарят със софтуера с мъжко или женско звучене, за да попълнят профила си. Избират своя мечтан дом, споделят как описват себе си и как биха очаквали да изглежда потенциалният им партньор.

AIMM

На пръв поглед това прилича на обичайната формула за запознанства. Но AIMM, чието име е съкращение от “изкуствено интелигентен сватовник”, действа различно. AI тренира потребителите чрез телефонно обаждане, дава съвети за първата среща и дори обратна връзка след това.

Ако привличането е едностранно, приложението може леко да подтикне един от участниците да продължи напред. Това се случва нежно и фино, без да се усеща натиск или ловка подбуда.

Онлайн индустрията за запознанства в момента е доминирана от Match Group, собственост на IAC, чийто конгломерат включва Match, Tinder, OkCupid и Plenty of Fish. Онлайн запознанствата са се превърнали в най-разпространения начин за срещи на двойки, показва скорошно проучване. Близо 40% от хетеросексуалните двойки са се срещнали онлайн през 2017 г. За еднополовите двойки цифрата е била 65%.

При цялата тази популярност приложенията за запознанства са обсипани с оплаквания, от фалшиви акаунти до съобщения за тормоз.

През последните няколко години използването на гласова технология скочи бързо в развитието си – един от всеки петима американци притежава гласов асистент. AIMM не е първият, който поставя технология в основата на услугата за онлайн запознанства.

Миналото лято Match обяви, че си партнира с Google, за да създаде чат за запознанства на име Лара, който свързва потребителски профили. В случай на взаимен интерес, предлага съвети къде да седнете за по питие, какви са най-важните първи впечатления за някого и как да стигнете до втората среща.

Приложението захранва информация за мъж, например, който желае да си уреди среща с жена въз основа на взаимни интереси. Това изглежда може да се конкурира с приложения като Bumble, в което жените трябва да направят първия ход. Програмата е създадена и в полза на хетеросексуални двойки.

Много от разработчиците вярват, че AI е бъдещето на запознанствата и смятат, че приложенията, базирани на гласов контакт са по-естествени. Въпреки всичко технологията е в процес на прохождане.

Потенциални неточности

Възможно е обаче да има етичен проблем в дизайна на AIMM. Когато е уговорена първа среща, участниците получават напътствия от сорта на: “Не се притеснявайте. Ще бъда с вас на всяка стъпка и ще се опитам да направя този процес безпроблемен за вас ”.

Измерват се реакциите. AIMM наблюдава и констатира: „По усмивката ви виждам, че се чувствате добре.“ Именно видео компонентът, анализиращ емоциите, може да се окаже слабото звено. Въпреки точната преценка на нивото на гласа, възторженост и нива на интерес може да се стигне до некоректно разчитане на сигналите.

Анализирането на реакциите на лицето, за да се прецени интересът на човек, е потенциално проблематично. Компютрите са още по-лоши при тълкуването на емоцията въз основа на изразите на хората. Емоционалният нюанс изисква човешки принос, контекст и история. Машинното обучение не може да го направи на този етап.

Дали AIMM работи или не, времето ще покаже. В следващите месеци програмата ще предложи на потребителите възможността за среща, като личните сесии ще им помогнат в процеса на усъвършенстване.