Интернет цензурата може да бъде надмината от изкуствения интелект

Иновацията Женева може да победи и най-строгата интернет цензура в света. Репресивните правителства вероятно не са готови за нея.

Изследователи от Университета в Мериленд са разработили вид ИИ, който са кръстили Женева. Това означава „Генетично избягване“. Този изкуствен интелект използва вид машинно обучение за автоматично откриване на грешки и пропуски в системата на цензура в дадена държава. Така потребителят да може да направи преглед на цензурирано съдържание.

Страни като Китай, Иран и Русия са известни с това, че строго цензурират информацията, която техните граждани могат да видят в интернет. Тези авторитарни правителства предприемат подобни действия, за да контролират хората и да защитават властта. Обикновено е много трудно и често опасно да се опитвате да постигнете подобни резултати. Новият инструмент изглежда е най-добрият начин да се преодолее този проблем.

Женева по същество се опитва с помощта на различни рандомизирани алгоритми, да победи цензурата. Способен е да поддържа тези, за които е установено, че са ефективни и изключва тези, които не работят. С течение на времето става все по-добър в битката със системите за контрол на информацията.

Китай и другите държави

Изследователите поставиха Женева срещу алгоритъма на цензурата в Китай, като я използваха на компютър с немодифицирания браузър Google Chrome. Те установиха, че могат да сърфират в интернет, без съдържанието да бъде цензурирано. Също така успяха да победят контрола на Индия и Казахстан.

В основата си Женева е алгоритъм, който се опитва да победи други алгоритми. Например в Китай цензура може да открива ключови думи при търсене в мрежата и да блокира достъпа до съдържание, свързано с тази ключови думи. За да се бори с това, Женева може да сортира кода на данните, които алгоритъмът за цензура разглежда, така че да не намери тази ключова дума или да разпознае, че някой гледа блокиран уебсайт.

Русия донякъде е изградила уникален модел, тъй като държавата не контролира пряко интернет, а по-скоро частните му доставчици. Може би ще се окаже по-сложно да се победи руската система. Все пак, екипа се надява да противопоставят Женева и срещу нея, възможно най-скоро.

Методи за ограничаване

Женева може да се окаже най-добрият инструмент, който е разработен до този момент. Но има един проблем при създаването на модели като този. Правителствата може да намерят начин да блокират получаването му от гражданите. За щастие това все още не е така.

Страните може също да се опитат да подобрят своите цензурни системи и да разработят алгоритми, които могат да победят Женева. Тя обаче е в състояние да бъде обучена и да ги надхитри. Един от начините да се засекат използващите Женева, е чрез търсене на рандомизирани данни, които се изпращат по интернет. Ако инструментът стане по – малко забележим, ще надскочи и това препятствие.