На вчерашната конференция SXSW в Остин, Тексас, главният изпълнителен директор на компанията AeroMobil Юрай Вацулик, разказа за най-новия прототип на своята летяща кола и оповести плановете си такава да се появи на пазара през 2017 г.

Виж още: Tesla с нов ъпдейт за батерията на Model S

Вацулик си представял летящи коли още преди 25 години и желаел да изобрети такава, за да „избяга“ от политическия  режим в тогавашна Чехословакия. За него летящите коли са бъдещето и смята, че те ще помогнат на хората да се освободят от трите най-ужасни „затворa“ в днешно време – уличното движение, самолетния транспорт и лошата инфраструктура. Решението на тези проблеми са автономните коли. Но това е само част от решението, казва Вацулик – за да го решим веднъж за винаги, трябва да се обърнем към летящите коли.

AeroMobil работи върху своя летяща кола от няколко години и съвсем скоро беше представен моделът 3.0 (видеото по-долу). Двуместен автомобил, който обаче все още не е минал всички тестове. Все пак зглежда здрав и работ. Може да излита и каца дори на тревни площи, което, от гледна точка на инфраструктура, е много удобно. Вацулик смята, че общините ще трябва да направят такива площи около бензиностанции и магистрали, за да могат те да се използват от летящите коли на AeroMobil и така да се избегнат проблемите с натоварените шосета.

Въпросът е към кого ще са насочени продажбите на летящата кола през 2017 г., ако Вацулик успее да спази този си срок, и какво ще ви е необходимо, за да карате/пилотирате такъв автомобил? Според инженерите возилото ще е оборудвано с всички джаджи от съвременните автомобили и самолети, включително и парашут. Всичко това означава, че ще ви е необходимо пилотско разрешително, за да карате такова чудо. След като Вацулик и AeroMobil постигнат поставените си цели, те ще се насочат към изграждането на четириместен летящ автомобил, който да бъде и автономен, тоест да се кара/пилотира сам. Това обаче изглежда няма да е чак толкова скоро, тъй като дори не се знае дали срокът до 2017 г. за модел 3.0 ще успее да бъде спазен.

На въпрос колко ще струва AeroMobil 3.0, Вацулик не даде точна информация. Изглежда ще бъде бижу за по-заможните, тъй като единствените данни, предоставени от изпълнителния директор са, че ще бъде на цена над 200 хиляди евро. И ако всичката тази информация не ви е достатъчна, на SXSW той също спомена, че към борда на директорите на компанията се присъединява и изобретателят на Segway Дийн Камен.