Lr6_WebGalleries_Channelimg.0

Днес Adobe пусна Lightroom 6, който е наличен като част от абонамента Adobe Creative Cloud, където е наименуван „Lightroom CC“, както и като самостоятелен софтуер. Това беше дългоочакван ход от фотографите и обработващите снимки, тъй като Lightroom 5 беше излезе преди около две години.

Най-голямата промяна в новата версия е скоростта, но трябва да имате предвид, че производителността на Lightroom 6 до голяма степен зависи от графичния процесор на вашия компютър. Въпреки това, Adobe обещава увеличение на скоростта при повечето по-модерни машини. Дори да използвате MacBook Pro отпреди 4 години, пак ще видите подобрение при работата, както и при зареждане на индивидуалните инструменти.

Най-забележима е скоростта на рендиране при инструментите „exposure“ и „distort“, като те се появяват много по-бързо в Lightroom 6. Импортирането на много снимки в каталога също вече ще бъде по-бързо, но може да се каже, че и тук то отнема доста тълго време, което важи и за рендирането на RAW изображения – нужна е около секунда или повече преди да видите готовата версия на снимката, която искате да обработите.

От Adobe са добавили и няколко нови функции, най-забележителните от които са „HDR merge“ и „panorama merge“. Тези инструменти не са нещо революционно, но конкретно въведените в Lightroom 6 позволяват генерирането на DNG файлове, които могат да се обработват, без да се притеснявате за загуба на качество, за разлика от JPEG, където ситуацията е доста по-различна.

Новата версия на Lightroom идва още с разпознаване на лица, както и с поддръжка на DNG редакция (само за DNG изборажения, направени от смартфон) за някои устройства, работещи с Android Lollipop. За момента доста малко телефони могат да ги правят – OnePlus One, Nexus 5 или 6. Друго подобрение е, че синхронизацията на библиотеката в Lightroom 6 вече ще работи на всички ваши устройства. Smart Folders могат да бъдат създадени на вашия лаптоп, телефон или таблет, като след това ще се появяват на другите ви джаджи.

Трябва да имате предвид, че ако купите самостоятелната версия на Lightroom 6, струваща 149 долара, няма да имате достъп до функциите за синхронизация на файлове и ще трябва да купите отделни лицензи за другия софтруер на Adobe. Месечният абонамент за Creative Cloud, от друга страна, ще ви позволи да използвате новите версии на Lightroom CC за дектоп, мобилни устройства и уеб, синхронизацията на файлове, както и други програми като Photoshop.

От днес Lightroom CC и Lightroom 6 са налични в официалния сайт на Adobe.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS