adobe+magento

Adobe вчера обяви официално, че придобива системата за изграждане и менажиране на онлайн магазини (CMS) Magento за 1,68 млрд. долара. Покупката предоставя на Adobe липсваща част от платформата за електронна търговия, която работи в контекста на B2B и B2C, и трябва да се вписва добре в облака „Experience Cloud“ на компанията.

Тя също така трябва да помогне на Adobe в конкуренцията с другия гигант в тази сфера – Salesforce, която предлага свои собствени маркетингови трикове, продажби и облачни услуги и купи Demandware за повече от 2 милиарда долара през 2016 г., за да осигури подобен набор от функции.

Намерението на Adobe за закупуването на Magento бе обявено официално на сайта на Magento преди 2 дни на 21-ви май от самия изпълнителен директор на платформата – Марк Лавел. Подробности можете да видите тук: https://magento.com/blog/magento-news/adobe-to-acquire-magento

„Adobe и Magento споделят визия за бъдещето на цифровия опит, който обединява силата на Adobe в съдържанието и данните с отворената търговска иновация на Magento „, каза Марк Лавел. „Ние сме развълнувани да се присъединим към Adobe и вярваме, че това ще бъде чудесна възможност за нашите клиенти, партньори и общност за разработчици.“

Това не е първият път, когато компанията е придобита от друг технологичен гигант. Magento е основана през 2008 г. и е придобита от eBay през 2011 г. в сделка, за която се твърди, че е на стойност само 180 милиона долара. Компанията отново стана частна през 2015 г. с помощта на фондовете в Permira, които според източници изплащат около 200 милиона долара.

В крайна сметка компанията бе продадена за почти 1,7 млрд. долара. Това е значително увеличение на стойността след закупуването през 2011 г.