Последните смартфон фигури от Gartner вече са публикувани и картинката е повече от позната. Между тях, Android и iOS печелят 99,6 процента от всички продажби на смартфони през последното тримесечие на 2016 година. Това не е никак изненадващо, тъй като процентите за 2015 бяха подобни (96,8) и все пак е доста впечатляващо да се види, че Google и Apple продължават да държат първите две места в класацията.

От 432-те милиона смартфони продадени в последните три месеца на миналата година, 352 милиона са с Android (81,7%) и 77 милиона с iOS (17,9%), но какво се е случило с другите операционни системи? По същото време Windows Phone успява да продаде 0,3% от световния пазар, докато BlackBerry някак си стигат до нулата. Някогашната велика компания е продала само около 200 000 бройки.

Световната продажба на смартфони през последното тримесечие на 2016
Световната продажба на смартфони през последното тримесечие на 2016

Струва си да се отбележи обаче, че въпреки че, в ретроспекция, това състояние на пазара се струваше неизбежно, години наред анализаторите предвиждаха нещата да се развият по друг начин. Преди три години, Gartner каза, че Microsoft OS ще надмине по продажби iOS през 2017, докато BlackBerry ще навърта около първите позиции като главен играч.

В последния доклад от Gartner няма никакви бъдещи предсказания, но се отбелязва, че пазара за смартфони ще продължи да се изменя. В последната четвърт се увеличава със 7% до 432 милиона продадени единици, продажбите на Samsung са паднали за второ поредно тримесечие, като между 2015 и 2016 се губят 2,9 процента.

Това обаче са минимални промени на фона на крайните стойности. Не е предвидено по никакъв начин и самите вие можете ясно да видите, че в близкото бъдеще няма да има нова мобилна операционна система, която да надмине iOS и Android.