mobile-smartphone-ss-19201

Писането на съобщения или текст понякога може да е уморяващо, ако не знаете как да го улесните. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат, независимо дали сте потребител на Android или iOS.

1. Бързо изписване на .com при iOS

ios_typing_tips_dotcom-100538035-large

Искате да напишете бързо уеб адрес, но не искате да се бавите с изписването на популярния .com домейн? Задръжте бутона за точка и ще се появи списък с най-популярните домейни, включително .com, .net и други.

2. Поставяне на ударения

android_typing_tips_accent-100538029-large

Можете да поставите ударение върху някоя гласна като я задържите. Различните видове ударения според езика се появяват в кутийка над виртуалната клавиатура.

3. Използване на влачене

Swype-Double-Letters1

Писнало ли ви е от постоянно натискане върху виртуалните бутони? Използвайте плъзгане и вградените речници на смартфоните, за да пишете по-бързо. При Android можете да активирате тази функция от настройките на клавиатурата по подразбиране (Google Keyboard). Има и много популярни приложения (като Swype), които добавят и допълнителна функционалност. В последното обновление на iOS бе добавена и за потребителите на Apple устройства.

4. Писане само с главни букви

android_typing_tips_caps_lock-100538030-medium

Можете да заключите бутона за превключване към главни букви чрез двойно почукване на Shift.

5. Изписване на символи за валути

Можете да изпишете символите на популярни валути, като еврото (€) и лирата (£), като задържите пръста върху символа за долара ($). Появява се кутия, откъдето можете да изберете символ за друга валута.

6. Поставяне на дълги тирета и булети

ios_android_typing_tips_bullet_em_dash-100538034-large

Ако искате да форматирате текст с дълги тирета и булети трябва да задържите бутона за малкото тире. По подобен начин се слагат и „къдрави“ кавички със задържане върху кавичките в частта на клавиатурата за символи.

7. Емотикони

android_typing_tips_emoticons-100538032-large

За щастие и улеснение на много потребители, в Android и iOS има стотици усмивки и други емотикони, които станаха популярни под името “emoji”. Можете да ги повикате в Android като задържите бутона „Done”. В iOS трябва първо да активирате въвеждането им чрез настройките на клавиатурата.

8. Диктуване вместо писане

android_typing_tips_dictation-100538031-large

Технологиите за разпознаване на глас са достатъчно напреднали, за да опитате да диктувате вместо да пишете. За момента най-добре се разпознава английски език. Чрез бутона, който прилича на малък микрофон, може използвате тази възможност.

9. Бърз достъп до често използвани символи при Android

При използване на клавиатурата на Google по подразбиране можете да получите достъп до най-често използваните символи. Натиснете и задръжте бутона за точка, с това бързо ще извикате изчерпателен списък от много символи.