Правец

За преобладаващата част (2/3) от българите почистването с прахосмукачка е рутинно действие, което дори доставя удоволствие, показа проучване, направено от социологическа агенция BluePo!nt по поръчка на LG Electronics България. Едва 12,5% от потребителите са неудовлетворени от прахосмукачката, която притежават. Имайки предвид най-често притежаваните марки и съотношението между удовлетвореност и неудовлетвореност, се вижда, че потребителите на уреди с марката LG са удовлетворени в най-голяма степен.

ВИЖ ОЩЕ: Основни тенденции и явления в информационната сигурност през 2014

Проучването показва, че като цяло, при избор на нова прахосмукачка най-важната характеристика за потребителите е смукателната мощност. Други много важни характеристики са мощността, нивото на шум и вида на филтъра.

Интересен е факта, че българите имат изключително позитивно отношение към роботизираните прахосмукачки, които най-вероятно в 21-и век ще заменят конвенционалните уреди в домовете ни. Според проведеното проучване, 71,5% от хората са запознати с технологията на роботизираните прахосмукачки, независимо от това дали имат такава вкъщи или не, а цели 98% са склонни да търсят сами допълнителна информация за този вид домакински уреди. Според българите, роботизираните прахосмукачки нямат големи недостатъци. Като основни предимства на прахосмукачките роботи, анкетираните посочват ниският шум на работа, самостоятелното почистване на дома с минимални усилия, лесното почистване на филтъра, както и удобството от автоматично презареждане и опцияta за настройване на график за почистване на дома.

При покупка на подобен уред, 76,5% от българите биха се доверили на прахосмукачки с квадратна форма и по-дълги четки, вярвайки на този продукт, че ще достигне до всеки ъгъл в дома им. Освен това, над 90% смятат, че системата Dual Eye 2.0 на компанията LG е най-надеждна при почистване. Тази система е интегрирана в LG HOM-BOT SQUARE, разполагаща с ново поколение II-SLAM камера, позиционирана от горната страна на уреда. Камерата на стандартните прахосмукачки-роботи губи ефективност с намаляване на светлината в помещението, а когато стане тъмно, роботът започва да се лута безцелно из стаята, защото му е трудно да прави снимки. С технологията II-SLAM прахосмукачката-робот HOM-BOT SQUARE Dual Eye 2.0™ автоматично изчислява интензивността на светлината и сканира тавана. Без значение дали е светло или тъмно с Dual Eye 2.0™, роботът може да прави снимки и да минимизира безцелното лутане.

Като допълнение, 94% потребителите в България биха се ориентирали към роботизирана прахосмукачка, разполагаща с по-ефективни режими за почистване Turbo Cleaning и Smart Turbo, които разпознават различните повърхности и по този начин те автоматично променят начина си на работа.

Не на последно място, видът на филтъра е една от най-важните характеристики за българите, като повече от половината от анкетираните посочват HEPA филтрите, отново на компанията LG, за най-предпочитани, защото успяват да уловят миниатюрните вредни частици, в резултат на което получаваме по-чист въздух.