DJ JOZE
DJ JOZE

[caps]К[/caps]азват, че музиката движи света. За някои хора е така, за други не, но каквото и да правим, тя си остава неизменна част от нас. В музиката има доста различни стилове и всеки носи своето послание, настроение и има своите фенове. House музиката е един от най-популярните стилове в днешни дни и е пряк потомък на диско музиката. Произходът на термина „House music“ е свързан с нощния клуб The Warehouse в Чикаго, съществувал от 1977 до 1982 г. Той е стил в електронната музика, който започва развитието си от САЩ именно в средата на 80-те.

Днес House се слуша почти навсякъде, като започнем от заведения, до различни ивенти и т.н. Тази музика започва да става изключително популярна и някои от световно известните DJ вече събират повече почитатели на представленията си, отколкото някои от най-известните групи в историята.

Лично аз до скоро не слушах такава музика, но след като започнах да работя с Ники Николов, а малко по-късно се запознах и с днешния ни гост, House музиката стана неизменна част от ежедневието ми. С DJ JOZE се запознахме съвсем случайно в едно много приятно заведение във Варна, в което той пускаше. Атмосферата беше чудесна и всички се забавляваха на макс. Интересното бе, че още с влизането неговата музика те грабва и можеш да я слушаш постоянно. Сега, той ще ни разкаже малко повече за това, какво е да си DJ и светло ли е бъдещето на House музиката в България.

Здравей!

Би ли се представил с няколко думи?

Здравейте, казвам се Юрий Николов от Варна. На 25 години съм. Забавлявам се като DJ. Не бих го нарекъл работа, защото музиката ме кара да се чувствам истински.

Под какво име си познат в музикалните среди? Каква музика пускаш и къде може да те намери човек, ако иска да случа твоите парчета?

Познат съм като JOZE. Знаете ли, много малко хора се обръщат към мен с истинското ми име. Занимавам се с електронна музика, като се започне от House през Funky Deep House до Tech House. Задължително в сетовете ми присъстват вокали. Обичам да има глас. Чувството е съвсем различно. Гласът може да бъде инструмент. В момента пускам предимно във Варна, но планувам да покажа какво мога и извън града. Места, където можем да се видим всеки месец са Planet Club , Moda Bar Moulend Rouge, Cuba Bar South beach, The Cocktails Underground, The Garden Bar и др.

От колко време се занимаваш с това и трудно ли е да станеш добър DJ? Какви са най-важните качества, които трябва да притежава човек, за да стане добър DJ?

Професионално се занимавам от 2008-2009 година. Това време не бе прекарано само върху пулта и лаптопа. Дълго време ми трябваше да намеря и своя стил. Сега техниката напредна много. Човек може да се съсредоточи върху себе си, върху стила си. Именно това ни различава. Най-важното качество, според мен обаче е, че DJ-ят трябва да усеща хората, тяхното настроение, на каква вълна са.

[cquote]DJ-ят трябва да усеща хората и тяхното настроение[/cquote]

Имаше ли някой, който да ти бъде ментор и на който си се стремял да приличаш, израствайки като личност в тези среди? Кое всъщност те тласкаше напред и не ти позволяваше да се откажеш?

Ментор не, учил съм се сам. Занимавам се с това заради любовта към музиката. Когато съм на участие виждам усмивките на хората, как се забавляват, танцуват. Това ме прави наистина много, ама много щастлив.

Трудно ли е да си DJ, който пуска HOUSE музика? Колкото време ти отнема да направиш един микс и в какво се състои целият процес на сглобяването му?

Всяка професия си има своите трудни моменти, но в моя случай трудът си заслужава. Селекцията на музика отнема повече време. Сега е по-лесно, отколкото преди години, когато по-старите колеги са чакали с месеци да пристигне някой сингъл или парче, а сега има много web-магазини за музика и тя е достъпна за всеки. А един микс се прави на място в клуба зависи колко часа ти е участието. Сещате се, някой път сме между четири и шест часа на пулта. Хората слушат най-различна музика. Тя се определя от настроението, обстановката в клуба… Всичко е важно. Трябва да се решава на момента. Важно е човек да може да прецени правилно и да даде от себе си онова, което е нужно. Така се случва партито. Щипка магия е нужна.

Какви са основните стилове музика, които се слушат в България и кой е най-разпространен? Къде се нарежда твоя стил сред всички останали?

Всички знаем, че поп-фолк клубовете винаги са препълнени, но забелязвам, че на някои хора вече им писва от тази музика. Сега е силна продукцията на българския хип-хоп, за което се радвам много. Така или иначе за всеки стил си има хора. За мен лично House музиката е на първо място.

Сподели малко повече за техниката, която е необходима на един DJ? Какво оборудване ползваш ти, скъпо ли е и според какви критерии си си го избирал?

Повечето клубове са стандартно оборудвани с два плейъра и пулт (mixer). Който и DJ да попитате, всеки ще ви каже, че продуктите на Pioneer или Allen & Heath са най-добрите. Аз лично ползвам Native Instruments (NI) и съм доволен. Каквото и да си говорим обаче, цените на тези джаджи не са по джоба на всеки.

Случвало ли ти се е собственик на заведение да ти нареди да спреш твоята музика и да те накара да пускаш нещо, което не ти харесва, като ориенталска музика, рок или нещо друго?

Да случва се понякога, но трикът е, че аз нямам подобна музика в себе си. Така те просто се примиряват. Все пак са ме извикали да правя House парти, а не микс. Но си знаем балканския манталитет, така че има и такива случаи. Предимно ходя по клубове, където хората знаят какво правя и нямам проблеми с това.


Имало ли е моменти, в които си съжалявал за избора на тази професия? Обмислял ли си вариантите да се занимаваш със същото нещо, но в чужбина?

Не… Никога не съм съжалявал. По вторият въпрос… Да, обмислял съм и други варианти, защото разнообразието е важно, но засега мисля да си стоя тук. Имам запитване за 1-2 участия във Франция за лятото, но ще видим какво ще стане.

Как виждаш бъдещето на хаус музиката в България? Засилва ли се интересът през годините или забелязваш спад в почитателите?

Последните 2 години много се развихме по това отношение. В България има много талатливи DJ-и и продуценти, които допринесоха за засилване интереса към тази музика. Някои от парчетата станаха дори световно известни, което много ме радва.

Летният сезон наближава и лично аз го чакам с нетърпение. Приготвил ли си изненади за феновете и може ли да споделиш поне малко, колкото да ги държи топло дотогава?

Изненади ще има, няма да минем без това. Подготвяме нещо като турне. От около половин година работя заедно с двама много талантливи музиканти. Това са Дани Димитров, който свири на акустична китара и Ясен Друмев, който свири на кавал. Заедно с тях имам общ проект, който развиваме и ще пообиколим Черноморието, а и ще навлезем по-навътре в страната. Най-хубавото е, че заедно с един много талантлив DJ и продуцент от Варна в лицето на Dan Taneff (Йордан Танев), с които сме много добри приятели подготвяме парче, в което ще участва добре позната в тези среди певица. Тя е много красива и има невероятен глас – Веселина Попова.

И все пак, имаш ли си любим DJ и въобще слушаш ли друга музика освен тази, която правиш?

Имам много, страшно яки продуценти. Гледам да не се ограничавам стилово, обичам Pop, Rock, Funk много обичам музика от 80-те и 90-те години.

Сега може да кажеш каквото искаш на феновете и читателите на SmartNews …

Бъдете позитивни и усмихнати, забавлявайте се във всеки един момент.