android_6-marshmallow

Дългоочакваната нова версия на Android, с име Marshmallow и обозначение 6.0, ще бъде пусната следващата седмица. Това бе обявено от Google на вчерашното Nexus събитиет, на което компанията представи и голяма част от новите възможности на системата, много от които улесняват работата с устройствата. Представяме ви списък със седем от най-добрите и полезни нови функции в новия Android.

1. Now on Tap

google-now-on-tap-movie

Now on Tap впечатли всички на събитието. Новата функция използва всички разработени технологии за предсказване на поведение и работи заедно с приложенията, за да даде повече информация.

Now on Tap се извиква чрез задържане на Home бутона при включено приложение. С това се активира функцията и тя автоматично ще събере интересната информация, която може би ще е от интерес за потребителя. Това включва името на известна личност, адрес, събитие или важно съобщение.

Функцията работи и с външни източници на информация за по-добро изживяване, ако е посочено името на филм, тогава Android може да се обърне към филмовата база данни IMDB.

2. Case-by-case App Permissions

case-by-case-permissions-android-marshmallow

Това нововъведение е свързано с даването на права за достъп до ресурси от страна на приложенията. До този момент при инсталиране на игра или програма от Google Play потребителите се съгласяваха с това чрез диалогов прозорец.

При Marshmallow достъп до някои ресурси ще се иска в момента, когато приложението поиска достъп до тях. Това означава, че не се дават автоматично пълни права при инсталация, а потребителите могат да решат до кои ресурси ще се дава достъп. Това е един много добър гъвкав механизъм, който подобрява значително модела за сигурност.

Разработчиците на приложения ще трябва да обновят своите продукти, ако искат да се възползват от тази актуализация.

3. Пръстови отпечатъци

iphone-5s-fingerprint-scan

Сензорите за пръстови отпечатъци вече са налични при няколко смартфона, работещи с Android. Google интегрират поддръжка за тях директно в операционната система, което ще улесни тяхното въвеждане в бъдеще от производителите на мобилни устройства.

4. USB Type-C

usb-type-c

Android 6.0 работи безпроблемно с новия порт USB Type-C, който е много по-удобен за от micro USB.

5. Doze

doze-nexus-android-m

Doze е функция за удължаване на автономния живот на устройствата при Android 6.0 Marshmallow. Тя следи поведението на потребителите и най-често използваните приложения и оптимизира работата на устройствата според изградените навици.

6. По-удобно ползване на cut, copy и paste

При копиране на даден низ от текст, цифри или символи, те ще бъдат показвани в кутийки за по-лесно вмъкване.

7. Chrome Custom Tabs

Chrome-Custom-Tabs

Android 6.0 позволява предварителното зареждане на съдържание в Google Chrome преди отварянето му в отделно приложение. Това означава, че при работа с някои приложения, които активно ползват интернет и кеширана информация от браузъра, всичко ще се зарежда много по-бързо. Това ще спести и мобилен трафик, който при някои потребители е ограничен ресурс.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS