подаръци

Месец декември е месецът на подаръците. Всеки от нас бърза да открие идеалния
подарък и да зарадва с него любим човек. И докато за повечето близки в дългия списък вече имаме конкретни идеи, то винаги ще се намери някой роднина, за когото
избирането на подарък е истински кошмар.

Към избирането на подаръка трябва да се отнесем внимателно, защото хората имаме
способността интуитивно да разбираме дали някой наистина се е постарал при избора
или просто отбива номера. Без значение дали ще си позволите по-скъп подарък или ще заложите на по-символичен такъв, важното е той да бъде поднесен с искрени чувства. И за да не ви се случва да изпадате в сконфузна ситуация, когато някой не успее да прикрие неприязънта си към чифта чорапи, който му подарявате, в този материал сме подбрали 5-те най-лоши идеи за коледен подарък.

1. Лотариен билет
Чудите се защо това изобщо влиза в класацията, и то на челна позиция? Наистина ли
все още не сте получили лотариен билет за Коледа или за рождения си ден? В такъв
случай сте истински късметлии.

Като се замислим, такъв подарък би бил страхотен… Ако билетът е печеливш. Но нека
бъдем реалисти – какъв е шансът?

2. Подаръчен комплект, парфюм или душ-гел
Според етикета, към подаряването на хигиенни средства, като например сапун, душ-
гел, афтършейв или парфюм, трябва да се подходи много внимателно. В никакъв случай не бива да подарявате подобен тип козметика на хора, които не са в най-близкото ви обкръжение. Асоциациите, които предизвикват подобен тип подаръци, биха могли да обидят човека, на когото ги подарявате. Подаръчните комплекти са добра идея, но само в случай, че не можете да измислите нещо по-подходящо. А по отношение на парфюмите – според етикета битува мнението, че е по-добре човек сам да подбира ароматите, на които иска да ухае.

3. Неща, които някога са подарили на вас
Можете да направите подобен подарък без повод, ако човекът има нужда от непотребна за вас вещ. Но в никакъв случай не подарявайте комплекта, който не ви е харесал или подноса, който са ви подарили. Щом въпросната вещ е непотребна за вас, смятате ли, че тя ще е полезна за другите? Непременно подарете нещо ново, макар и подаръкът да е скромен.

4. Чорапи, бельо и дрехи
Бельото и чорапите са крайно неподходящ подарък, особено ако не е за някой ваш много близък човек. Можете да подарите чорапи и бельо само на членовете на семейството и то в краен случай. Що се отнася до дрехите – те са по-универсален подарък, но тук подаряването крие своите рискове. Подарете дреха само ако смятате, че тя ще е по вкуса на вашия близък. Трябва и да сте сигурни за размера, в противен случай рискувате реципиентът на подаръка да остане разочарован или огорчен, ако е похапнал повечко покрай коледните празници, а вие ще си отворите работа по заменянето на дрехата с друга.

5. Паричен подарък
Това не е никак лош подарък, но показва, че не сте имали желанието или времето да помислите за нещо по-подходящо. Оправданията от типа „да си купиш нещо, от което имаш нужда“ биха могли да обидят отсрещната страна. По-добре предварително попитайте и купете това, от което вашият близък има нужда. Ако все пак предпочитате да дадете пари – не ги връчвайте направо.

Направете си труда да ги сложите в плик, купете картичка и непременно я надпишете.
Ако искате на лицата на вашите близки да грейнат искрени усмивки, подходете внимателно към избора на подаръци. Направете си следния тест: ако подаръкът, който купите, толкова много ви харесва, че обмисляте да оставите за себе си (или да си купите такъв), то тогава смело го подарете – ще се хареса!