В момента в България пазарът на DSLR-и се развива доста бързо. Съдя по това, че когато изляза навън за някоя разходка или обичайните снимки, всеки втори е с такъв апарат в ръка. Това, разбира се, е прекрасно, защото фотографията е нещо невероятно и всеки, докоснал се до нея, може да го потвърди. Преди време цените бяха прекалено високи и малко хора можеха да си позволят такава покупка. Сега вече всичко е коренно различно и можете да закупите приличен DSLR дори и на цена под 1000 лв.

На пазара вече има безброй много модели и изборът става все по-труден. Сега смятам да ви споделя 5-те неща, които най-много ми допаднаха в Nikon D5300, който си поръчах от eMAG. Тези от вас, които ме познават, знаят че ми е много трудно да хваля друга марка, освен Sony, но ще се опитам да се абстрахирам от пристрастията ми. 🙂

Ако мога да опиша D5300 с две думи, то те биха били бърз и лек. Рядко снимам с тази марка, но този модел ми хареса, макар че ми трябваше доста време да свикна с позицията на бутоните. Като за апарат, изцяло направен от пластмаса, изработката му е доста добра. Тялото е сравнително леко, едва 480 грама и бутоните са добре позиционирани за бърз и лесен достъп. Но стига сме говорили за характеристики, всеки може да си ги прочете от брошурата. Нека да обърнем внимание на петте неща, които ми направиха най-голямо впечатление.

 

Споделяне

Първото, което забелязах още на кутията му, са Wi-Fi сертификатът и GPS модулът. В момента тенденцията е всичко да може да се споделя бързо и лесно в социалните мрежи. Така информацията достига веднага до желаните дестинации. От Nikon са ни дали възможност почти на момента да можем да споделим снимка през нашето Android или iOS устройство в някоя от социалните мрежи. Възможните са Facebook, Twitter, Instagram и Nikon Image Space. Да, вярно, много от нас обичат да направят някои корекции по снимките си преди публикация, но пък в дадени моменти да споделиш снимка в точния момент е голям плюс, особено при репортажната фотография. Не бих се учудил, ако в скоро време на пазара излезе и DSLR с 3G модул, което би било просто прекрасно. Даже като се замисля, много би ми било интересно дали някой от GSM операторите би предлагал такова устройство. Малко се отплеснах … Нека да продължим с GPS модула. Честно казано, лично за мен това е опция, без която мога и да мина. Само веднъж съм ползвал GPS тагване, и то беше просто за да разбера как работи тази опция. Разбира се, за тези от вас, които пътуват много и на различни дестинации, това е само още един плюс.

 

Процесор

Номер две в списъка ми е  Nikon Expeed 4 процесорът. Благодарение на него бързината при снимки, особено на видео клип, е много бърза. Записът е във Full HD при максимум 60 кадъра в секунда. Това малко процесорче дори помага за оптимизирането на живота на батерията, както и за по-малки нива на шум. Не съм вярвал, че ще го кажа за Nikon (знам.. Sony-user (: ), но след няколкото нощни снимки, които направих, съм очаровах от нивата на шум. Дори при ISO над 3200 всичко беше в рамките, че дори бях приятно изненадан.

 

Автофокус

Да преминем към номер три – автофокусът. Това лично за мен е едно от най-важните неща при една камера, било то на телефон или DSLR камера. Без един точен и бърз автофокус според мен се губи цялото усещане за фотография. D5300 разполага с 39 автофокусни точки, групирани в 9 кръстосани сензора. С толкова много точки фокусирането беше бързо, точно и почти без никакви забележки. През деня снимките са лесни, има си достатъчно светлина и накъдето и да насочите камерата, тя винаги успява да фокусира. Проблемът е при снимките на тъмно – това е мястото, на което наблягат и повечето производители. И тук бях приятно изненадан и нямам никакви забележки за фокусирането на слаба светлина при D5300. Имайте предвид, че не всичко зависи от автофокусните точки на апарата, голяма роля има и обективът, с който снимате. Освен D5300, от eMAG ми предоставиха и един AF-S DX 18-300 f/3.5-5.6 G ED VR ( и както от GameBox обичаха да казват – „и други букви от азбуката“ ).  Всичките снимки, които виждате, са снимани с него и въпреки че не съм фен на ултра-зум обективите, този специално е доста добър и рязък.

 

Ефекти

Тъй като вече споменахме, че можете да споделяте директно снимки в социалните мрежи, е редно да кажем и че от компанията са добавили няколко готови ефекта при снимане. Така ще можете да направите снимка по ваш вкус, която да бъде готова за директно споделяне. Това, предполагам, не ви заинтригува толкова много… е, мога да ви кажа, че същите тези ефекти могат да се приложат и докато снимате видео. Тук вече, предполагам, ви грабнах вниманието. Да, това е четвъртото нещо, което ми направи голямо впечатление. Един такъв готов ефект може да спести малко пост обработка на видеото. Ефектът, който лично на мен ми допадна най-много, е миниатюрата. Можете да видите и едно малко видео, за да добиете представа за какво става въпрос.

 

Дисплей

Номер пет е дисплеят на Nikon D5300. Той е с 720 x 480 резолюция при 3.2-инча диагонал  и големият му плюс е, че може да се издърпва напред и да си го завъртите до желаната позиция, за да ви е удобен за следващия кадър. Ъгълът на виждане е 170 градуса и дори при много слънчево време ще видите много добре заснетия кадър или видео. Като минус мога да споделя, че на моменти при включен Live View режим имаше леки забавяния, но няма пълно щастие.

Като цяло Nikon D5300 е чудесен апарат, предлагащ много възможности. Вграденият Wi-Fi и възможностите за споделяне на снимки ви правят достатъчно мобилни, стига, разбира се, наблизо да има безжична мрежа. Комбинацията на всички тези неща в едно наистина малко и удобно тяло правят апарата чудесен избор дори и за напреднали във фотографията, които търсят малък апарат, но с доста надхвърлящи очакванията възможности. Повече информация за него, както и цени, може да намерите в сайта на eMAG.

Виж снимките в пълна резолюция