7. Левичари сте

Преди време се е смятало, че левичарите са по-склонни да станат престъпници. Всъщност връзка между двете има, защото сред престъпниците има известно количество повече хора, служещи си с лявата ръка. В по-скорошни проучвания левичарството бива свързано с т.нар. разклонено мислене [divergent thinking; бел. превод] — форма на изобретателност, която позволява да ви идват нови идеи много бързо. Изследването по-конкретно е забелязало тази връзка да се проявява по-често при мъже.

8. Високи сте

Изследване на Принстън над хиляди хора през 2008 установява, че по-високите индивиди показват по-високи резултати на тестове за интелигентност като деца и припечелват повече пари като възрастни.

Учените пишат: „Още от 3-годишна възраст — преди училището да е имало шанс да изиграе роля — и в цялата детска възраст, по-високите деца се справят значително по-добре на когнитивни тестове.“

9. Редовно пиете алкохол

Еволюционният психолог Сатоши Каназава и негови колеги установяват, че сред британци и американци, възрастните, които са имали по-висок коефициент на интелигентност, когато са били деца или тийнейджъри, пият повече алкохол в зряла възраст. Тълкувайте го както искате.

10. Научили сте се да четете рано

Това вече звучи логично. Пред 2012 година учени разглеждат семейства с близнаци. Те установяват, че детето, което се е научило да чете по-рано, е показало по-добри резултати при тестове за когнитивни възможности. Авторите също така предполагат, че четенето от ранна детска възраст увеличава както вербалната, така и невербалната способност у децата.

11. Тревожите се много

Голям брой изследвания сочат към едно и също — тези индивиди, които показват тревожност, изглежда са по-умни от други и то по конкретен начин. Разсъжденията над сбор от проучвания са на Slate.

12. Забавни сте

За едно проучване, 400 студенти по психология са участвали в тестове за абстрактно мислене и вербална интелигентност. След това са им били предоставени карикатури от New Yorker и те е трябвало да измислят шеги според тях. Както може ви вече очаквате да чуете, тези с по-добри резултати на тестовете, са измислили и по-забавни вицове. Шегите, разбира се, са били оценявани от независимо жури.