От антични устройства до последния писък на технологиите, човешките изобретения са оформили цивилизацията и са променили многократно живота на Земята. С увеличаването на очакванията и възможностите, всяко ново поколение притежава своя екип от иноватори. Още от откриването на колелото до развитието на Mars Rover, някои от изобретенията са изключително важни за човечеството. Ето според нас 20-те най-важни открития, без които сега нямаше да живеем същия живот:

Колелото:

Повечето изследователи смятат колелото за едно от най-старите и най-важните технически изобретения в историята на човечеството. Най-стари сведения за използване на колело са от Месопотамия през 5 хилядолетие преди Новата Ера – първоначално като грънчарско колело. Предполага се, че предшественик на колелото в областта на транспорта са цилиндрични дървени трупи, поставяни под товара за по-лесното му преместване.

Колелото започва да се разпространява из целия свят и въпреки че е минало толкова много време от изобретяването му функцията му очевидно не се е променила.

Автомобилът:

Решителна крачка към появата на съвременните автомобили с ДВГ е направена в Германия – през 1885 г. създателят на компания Mercedes-Benz Карл Бенц конструира в Манхайм своята първа триколка, а на 29 януари следващата година получава патент за нея. Обикновено това се приема за рождената дата на съвременния автомобил. Първото по-дълго пътуване с автомобил е извършено от Берта Бенц (съпруга на Карл Бенц) в началото на август 1888 г. – от Манхайм до Пфорцжайм и обратно. От 1894 до 1902 г. Бенц продава първия серийно произвеждан модел.

Тогава на човечеството може би му се е струвало невъзможна мисълта, че някой ден няма да може да живее без автомобили, но ето че стигнахме до тук.

car

Крушката:

Крушката е осветителен уред, източник на светлина, която се излъчва от проводник, нагрят при протичане на електрически ток през него.
Лампата с нажежаема жичка е изобретена в началото на XIX век и представлява стъклен балон с въздух, в който са запоени два медни проводника, съединени с въглена пръчка. При пускане на електрически ток през тази лампа тя работи не повече от полови час и изгаря. През 1879 г. Томас Едисон патентова трайна електрическа крушка и подарява на човечеството независимост от дневната светлина.

От 1 септември 2012 г. в Европейския съюз е забранена продажбата на всички разновидности на класическите крушки за осветление с мощност от 25 до 100 W. Тази мярка ще спомогне за реализиране на общоевропейски план за повишаване на енергийната ефективност на европейската икономика.

bulbТелеграфът и морзовият код:

Телеграфът е първият от редица открития в областта на телекомуникациите. Открит е през 1832 г. от германеца Паул Шилинг, който предлага и използването на двоичен код. В САЩ телеграфът е създаден през 1938 г. и патентован през 1844 г. от Самуел Морз, който измисля и т.нар. Морзов код.

Възможността за изпращане на съобщения бързо на големи разстояния оказва огромно влияние върху вътрешната и външна политика, търговията, банковото дело, промишлеността, и др. и води до създаване на средства за масово осведомяване и преминаването към информационната епоха.

telegraph_transmitter-1914-tauleigneКомпасът:

Компасът е магнитен навигационен уред за ориентиране, чрез определяне посоките на света. Изобретен е в Китай, като през XIV век става основно навигационно средство на моряците.

Компасът е откритието, което спомага Великите географски открития и донася на някои страни от Европа богатство и власт.

compass