galaxy s5

galaxy s5

11 април е денят на Samsung Galaxy S5, денят в който един от най-очакваните флагмани тази година излиза на пазара в 125 държави по света. Какво можем да очакваме от него? Кои са десетте нещо, които го отличават от iPhone 5s?

С Galaxy S5 корейската компания продължи тенденцията да добавя нови функции, които действително могат да бъдат полезни на потребителите.

Първата опция, която ни предоставя този смартфон е дистанционното за телевизор. iPhone  също може да се използва за контрол на някои устройства, като Apple TV, а с допълнителни приложени, към списъка могат да се добавят и телевизори и Blu-ray плейъри, чрез WiFi, но Galaxy S5 има вграден инфраред, с помощта на който може да контролира всяко медийно устройство на планетата, което използва стандартно IR дистанционно.

Следващата функция, която го отличава от iPhone 5s е възможността да се гледа Full HD 1080p видео, което на малкия дисплей на ябълката не е добра идея. Retina има своята красота, но при резолюция 1136х640 пиксела, никога няма да бъдете в състояние да гледате видео 1920х1080.

Възможността за разширяване на вътрешната памет, чрез microSD карта е разликата, която няма начин да не споменем. При разлика от 200 долара за iPhone с допълнителни 48GB памет, за карта с размер 64GB цената е едва 50 долара.

Четвъртата голяма разлика между двете топ устройства е сменяемата батерия на Galaxy S5. Въпреки сравнително добрия живот на батерията на iPhone 5s, тя все още не може да издържи цял ден при голямо натоварване, за сметка на това една допълнителна батерия, би била добро решение, ако вашият Galaxy S5 все пак реши да ви изостави.

Потапянето във вода обикновено води до огромни поражения за смартфона. Galaxy S5 обаче не се страхува от намокряне. Апаратът има сертификат IP67 и издържа до 30 минути, потопен във вода с дълбочина до 1 метър и това дава възможност дори за подводни снимки. За сметка на това, ако изпуснете своя iPhone 5s дори в локва, пригответе се да си вземете нов.

Възможността за извършване на сигурни плащания, чрез идентификация с пръстов отпечатък е следващото предимство на Galaxy S5, а сделката с PayPal гарантира, че можете да използвате своя нов телефон за плащане на стоки. Компанията непрекъснато работи и търси нови партньори, за допълнително разширяване на функциите на скенера.

Възпроизвеждането на 4К видео все още е привилегия на високия клас монитори и телевизори, които съответно са и по-скъпи. Galaxy S5 обаче заснема клипове с такова качество и когато в близко бъдеще цената на 4К устройствата падне, потребителите, избрали този телефон ще вече ще имат изобилие от качествено съдържание за показване.

Друго интересно преимущество на новия Galaxy S5 е сензорът за измерване на пулса. Разбира се има редица приложения, които предлагат подобни опции за iPhone 5s, но те не са така качествени и всеобхватни като специалния сензор на Samsung Galaxy S5, който може да бъде използван и от външен софтуер.

Много често ни се налага да дадем своя телефон на детето, за да спечелим минутка спокойствие у дома или в колата, какво обаче е в състояние да направи то с него не искам и да си представям. Samsung разбира се са предвидили и това и Galaxy S5 има специален режим, наречен Kids Mode, който ограничава достъпа на малчуганите само до приложения, определени от вас.

И последно, но не и по важност предимство в полза на Galaxy S5 в съревнованието с iPhone 5s е неговият икономичен режим “ultra power saving mode”. Вече отбелязахме, че сменяемата батерия е голям плюс за апарата, но ако нямате втора такава, а процентите падат стремглаво, активирането на този режим ви гарантира още до 24 часа с 10%. Разбира се той има някои ограничения – дисплея показва само черно и бяло, фоновите процеси и данни са ограничени, както и част от приложенията, но в екстремни ситуации, когато сте далеч от контакта, това може да бъде едно наистина сериозно предимство.

Може би има още пропуснати предимства за Galaxy S5, когато го сравняваме с iPone 5s, но тях тепърва ще откриваме, а може би вие, ако вече сте си го закупили ще ни разкажете за тях? Дали наистина новият флагман на корейците ще излезе едни гърди пред вечния съперник?