Беше интересно, когато Google позволи отключването на екрена на смартфона ви с лице с Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Колко интересно би могло да бъде, ако вместо Touch ID или скенер за пръстови отпечатъци, използвате очите си, когато плащате през смартфона?

Японската телекомуникационна компания NTT Docomo представи една дузина нови смартфона, един от които се отличава сред останалите. Това е Arrows NX F-04G и Docomo твърдят, че той е първият в света, позволяващ скенер за ириса ви да служи за автентикация при плащания. С този скенер ще може да отключвате екрана на телефона ви, както и въпросната шопинг операция. Предната камера има вграден скенер, правещ комплексно преглеждане на ириса на ползвателя. Също както пръстовите ви отпечатъци, ирисите имат уникални за всеки човек форми.

Като изключим всичко това, Arrows NX е съвсем стандартен за 2015 година смартфон – 5.2-инчов QuadHD дисплей с резолюция 2560 x 1440, осем-ядрен процесор (четири ядра на 2.0GHz и други четири на 1.5GHz), 3GB оперативна памет, 32GB вътрешна памет и 3120mAh батерия. Всичко това с последния Android 5.0 Lollipop.

Интересно е да отбележим, че заедно със скенера за пръстови отпечатъци, сканирането на ириса е доста по-сигурно от отключването на дисплея с лицето ви, което може да бъде излъгано с ваша снимка, държана пред смартфона. Колко практична ще бъде тази опция, предстои да разберем. Все пак камерата би трябвало да е с много силен скенер, който да улавя всяка една формичка от вашия ирис и така да различава между хора с дори подобни ириси. Няма какво толкова да се замисляме, защото Arrows NX F-04G може би дори няма да се продава извън Япония.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS