Снимка: NASA / JPL-Caltech

Руският милиардер Юри Милнер (Yuri Milner) смята, че може да финансира мисия до Енцелад, която да достигне и изследва луната на Сатурн още преди NASA. Милнер е познат като рисков капиталист и предприемач, който се интересува от изследване на космоса. Той участва във финансирането на няколко други идеи. Една от тях е Breakthrough Listen, с която специалистите ще търсят сигнали от извънземни. Наскоро пък Милнер и Стивън Хокинг обявиха Breakthrough Starshot — мисия, с която да бъде разработен и изстрелян апарат с възможност да достигне до най-близката до нас звезда за около 20 години. Двамата смятат, че сегашното поколение може да доживее изстрелвенето.

Енцелад е една от най-интересните луни на Сатурн — заедно с Титан, двете космически тела са кандидати за търсене на извънземен живот. Обектът на интерес от страна на Юри Милнер е конкретно Енцелад — ледена луна, под повърхността на която се предполага, че има воден океан.

За наличието на вода под повърхността на Енцелад съдим по данни от Cassini. Космическият апарат на NASA дълги години изследваше системата на Сатурн преди да бъде унищожен в атмосферата на газовия гигант по-рано тази година.

Снимка: NASA / JPL-Caltech

Cassini откри гигантски гейзери, които изхвърлят струи вода със скорост от 400 метра в секунда високо над Енцелад. В тази вода апаратът откри следи от органични съединения, въглероден диоксид, соли и силициев диоксид.

Милнер обяснява идеята си така:

„Съществуват различни идеи за това как да изпратим мисия до Енцелад, за да направим по-задълбочено проучване на струите; да проверим дали те съдържат някои аминокиселини или нещо подобно, което би било доказателство за живот под леда. Как можем за първи път да проектираме и изпратим частно-финансирана планетарна научна мисия?“

Очевидно идеята му е още в начален стадии и тепърва трябва да бъде разгледана подробно. Милнер обаче притежава нужните финанси и интерес да финансира нещо подобно. През това време NASA също имат интерес да изследват Енцелад чрез мисията Enceladus Life Finder, която обаче е все още на концептуално ниво. Космическата агенция зависи изцяло от държавния бюджет на САЩ и благословията на правителството.