Това предполага най-новото проучване

Отговорът на този въпрос е важен не само за разбирането на съвременния Марс, но и за смекчаване на риска микробите от Земята случайно да бъдат депозирани от космически кораби на тази девствена планета. Този процес е известен като пряко замърсяване.

С приземяването на марсохода Perseverance на Марс, НАСА стартира нова мисия, която ще търси признаци на микробен живот. Такъв може да е процъфтявал в по-влажните и топли условия на червената планета преди милиарди години. Намирането на малки марсиански вкаменелости би било един от най-зрелищните пробиви в историята. Но какво ще кажете за шансовете, че животът може да съществува на Марс точно сега?

Опити и грешки

За да изпробват потенциалната устойчивост на земните микроби на Марс, учените изстреляха кутия, съдържаща четири вида бактерии и гъбички в стратосферата. Това се случва на голяма надморска височина, където организмите са изложени на подобни на Марс условия, включително радиация.

Експериментът разкрива, че видове гъбички, като черна плесен, могат да бъдат устойчиви на повърхността на Марс, ако неволно бъдат доставени от мисиите на космическите кораби. Въпреки че много други проучвания са стигнали до заключението, че животът на Земята може да оцелее за кратки периоди в извънземни условия, това изследване дава рядък пример. Едновременно с това организмите се тестват при множество симулирани марсиански условия, като налягане, атмосферни свойства и излагане на радиация.

Защо е важно?

Издръжливостта на земния живот в марсианска среда е от първостепенен интерес за мерките на планетарна защита и изследване на космоса. За да разберем потенциала на микробното оцеляване в подобни условия, през септември 2019 г. беше пуснат научен балон на НАСА носещ бактерии и гъбички. Те са престояли седем часа на голяма надморска височина в 40-килограмов контейнер, наречен Микроб. Били са в атмосферата при екстремна радиация, крайно оцеляване и изненадващи биологични резултати.

Кутията е била разделена на два пробни слоя. Първият е бил изложен на нива сходни на марсианска повърхностна радиация, които са около 1000 пъти по-интензивни от тези на Земята. Другият е бил защитен от този радиационен натиск. По този начин екипът може да изолира ефектите на радиацията върху микробите от други фактори в експеримента, като температурни колебания, налягане и атмосферни симулации.

Докато някои от избраните микроби са загинали по време на полета, гъбата от черна плесен Aspergillus niger се оказва изключително устойчива. Спорите на гъбичките са били успешно възродени след завръщането им на Земята, което предполага, че тези форми на живот могат да се считат за едни от най-вероятните преносители на замърсители, ако неволно бъдат доставени на Марс.

Възможността черна плесен или микроб, подобен на нея, да се запази на повърхността на Марс има големи последици за нашето изследване на червената планета, особено по отношение на човешките мисии.

Стерилизация

За разлика от роботизираните марсоходи, хората не могат да бъдат дълбоко почиствани в стерилизационни камери, за да се отстранят микробите от телата им. Ако започнем да изследваме Марс лично, планираните мисии ще трябва да разработят стратегии за ограничаване риска от разпространение на организми в марсианска среда, което потенциално би затруднило разграничаването между земния и извънземния живот.