комуникации

Интернет потребители в Южна Корея масово започнаха да използват приложения, които предлагат криптирани съобщения и разговори. Този феномен се появи, след като преди около две седмици прокурори започнаха активно да подслушват интернет активността на редица граждани, които са обвинени в разпространение на неподходящо съдържание в глобалната мрежа. Масовото подслушване е следствие от нарастващото недоволство на южнокорейските граждани срещу управлението на президента Пак Кън Хе. Голяма част от недоволните граждани използват мобилното приложение за съобщения Kakao Talk, което е подобно на WhatsApp и iMessage.

В отговор на действията на прокуратурата гражданите масово започнаха да използват мобилното приложение Telegram, което се отличава с криптиране на данните. За седем дни 1.5 милиона южнокорейци са се регистрирали за него. Централата на Telegram се намира в Германия, а нейните създатели споделят, че приложението се използва активно и от потребители от други държави, където властта следи или цензурира интернет потребителите. Telegram предлага защитени комуникации и гарантира неприкосновеността на личните разговори.

Мобилното приложение предлага “тайни чатове” – криптиране на разговорите от край до край, което е една от най-сигурните форми на комуникация. Използването на този метод със силен шифър гарантира защитената комуникация между потребителите на приложението. Създателят на Telegram Павел Дуров, който е от руски произход, споделя, че офшорната централа на Telegram затруднява значително правните искове на южнокорейските прокурори.

Потребителите на Telegram са малка част от населението на Южна Корея, 35 милиона от тях все още активно ползват Kakao Talk, но очакващата се бърза “миграция” към по-сигурните мобилни приложения вероятно ще намали потреблението им.

Kakao Talk до този момент не са успели да гарантират същите възможности на своите потребители. От започването на скандала досега компанията е поставена под съмнение, че позволява на прокурори да четат съобщенията на потребители в реално време. От Kakao Talk твърдят, че подобна дейност технически не е възможна. В началото на този месец Kakao Talk обявиха промяна в политиката си за съхранение на съобщенията – прочетените съобщения ще се съхраняват само до три след тяхното прочитане. Анализаторите коментират, че това са ограничените действия, които могат да бъдат предприети на този етап. По закон Kakao Talk са длъжни да съдействат на властите и при поискване всякакви данни трябва да им бъдат предоставяни.