Samsung пускат няколко ъпдейта за новия си флагман Galaxy S8, наред с юнските пачове за сигурност. С тези ъпдейти обаче, устройството ще получи нови възможности, които може и да не се харесат на всички потребители.

До сега настройките на Galaxy S8 позволяваха да изберете какъвто искате цвят за навигационната лента с капацитивни бутони, благодарение на RGB мрежа. Това обаче ще изчезне като меню в настройките след като ъпдейтнете операционната система. Вместо досегашните няколко предварително избрани цвята, плюс RGB, ще получите възможност за избор само от предефинирани цветове. Лошата новина? Черното не присъства сред тях…

Предвид фактът, че цветът за навигационната лента с бутони по подразбиране е черна при повечето смартфони на пазара, е логично този цвят да е наличен и при Galaxy S8. По някаква причина обаче, това не е така. Една от теориите за премахването на черното, изразена от Sam Mobile е, че Samsung се притесняват от т.нар. burn-in — при OLED дисплеите, черното не е цвят на пикселите, а са изключени пиксели. За това OLED екраните са по-податливи на изсветляване при пикселите, които работят (тоест тези, по-често показващи цвят различен от черния). Това е технологичен проблем и се явява по-бързо „износване“ на дисплея.

Тук обаче има и една добра новина. С ъпдейта идва и една съвсем нова настройка в менюто за капацитивните бутони. Galaxy S8 вече ще ви позволи да добавите на лентата нов, четвърти бутон — Show and hide button. С него ще можете да активирате така да се каже full screen; да скриете капацитивната лента и образът да изпълни целия екран. Ако бутоните няма да са на черен фон, то поне да ги скриете когато не ги ползвате, нали?