Уикипедия иска да таксува Google, Amazon и Apple при използване на нейното съдържание

Това е 8-мият най-посещаван уебсайт в САЩ и 13-ти в световен мащаб. Той е обявен за безплатна енциклопедия, предоставяйки знания от глобална потребителска база данни. Въпреки това организацията с нестопанска цел, която управлява Уикипедия се надява, че някои компании ще бъдат склонни да платят за нея. За щастие дори това да се окаже истина, услугата остава безплатна за нас – крайните потребители. Но за компании като Google, Facebook, Apple и Amazon това може да се промени.

За Wikimedia

Може би се създава съвсем ново подразделение под чадъра на Wikimedia, наречено Wikimedia Enterprise. Фондацията Wikimedia е с нестопанска цел. Wikimedia Enterprise ще предложи платена услуга, насочена към най-големите потребители, като Big Tech компании.

Според организацията, Wikimedia Enterprise ще предостави търговски продукт, който да съобразява съдържанието на Wikipedia за публикуване в услуги, предоставяни от Google, Facebook, Apple и Amazon. Именно такива се използват от милиони хора всеки ден.

При въвеждане на заявка в Google, търсачката често предоставя фрагмент от Wikipedia. Задавайки въпрос на Siri или Alexa, виртуалните асистенти ще разровят архивите на Уикипедия, за да предоставят отговор за вас. YouTube също зависи от нея, за да се бори с дезинформацията на своята видео платформа.

Разходи и приходи

Главният директор по приходите на фондация Wikimedia сподели, че макар съдържанието на Wikipedia да е безплатно за използване от всички, някои компании експлоатират организацията. Засега бюджетът на фондация от 100 милиона долара се финансира от дарения на потребители и предоставя пари на Wikimedia. Някои компании, като Google, са дарили милиони долари, но други не са допринесли с нищо.

Според фондацията Wikimedia в момента тези компании имат служители, а в някои случаи и цели екипи, работещи за доставяне на съдържанието на Wikipedia чрез собствени системи. Платената услуга, предоставена от Wikimedia Enterprise, ще им помогне да свършат тази работа и ще донесе нов поток от приходи за организациите с нестопанска цел.

Очевидно Уикипедия ще продължи да бъде безплатна за редовната си глобална потребителска база. Wikimedia споделя, че безплатната услуга, която в момента се използва от Google и останалите големи технологични компании, ще продължи да бъде достъпна дори за корпорациите с нестопанска цел.

Каква е реакцията на доброволците?

Организацията разчита на доброволци за създаване, изследване, актуализиране, модериране и проверяване фактите и съдържанието още от основаването на уебсайта. Ще се разглежда ли това като разпродажба на Уикипедия? Дали някои ще искат компенсация за труда си? Големите компании от години се възползват безплатно от услугите на Wikipedia. Сега, когато изглежда, че тя ще получи реванш, ще се постарае ли и нейните доброволци да бъдат обезщетени?