Определено може да се каже, че пускането на Hearthstone е един от най-успешните ходове на Blizzard през последните няколко години. След серията от изключително успешни и вече легендарни заглавия, като Starcraft, Warcraft 3 и разбира се World of Warcraft, едно от най-харесваните гейминг студия направи голям удар със създаването на своята хитова дигитална игра на карти, базирана на Warcraft вселената. Това естествено даде ход и на поредица от eSport Hearthstone турнири, които просто нямаше как да не бъдат успешни.

Особено имайки предвид, че Hearthstonе или HS, както е известна още играта, остана най-продаваната и успешна картова игра и през изминалата година. А при около 14 милиона души в САЩ, които играят такъв тип игри, това означава, че електронните спортове свързани с HS няма как да не процъфтяват. Към момента обаче сме съвсем близо до Hearthstone World Champion Tour 2019, което ще бъде шестото поредно издание на тази крайно интригуваща поредица от турнири.

Тазгодишното издание ще се проведе в столицата на Тайван – Тайпей, като турнира започва на 25-ти Април и официално приключва на 28-ми същия месец. По традиция, един срещу друг ще се изправят 16 от най-добрите HS играчи в епична битка за да си разделят общо 1 милион долара от награден фонд. Всъщност, интересно е да се отбележи, че победителя ще прибере 250,000 долара, докато втория 150,000, третия и четвъртия по 100,000 долара, а другите играчи до 8-мо място в класирането (включително), ще грабнат по 50,000 всеки.

В самото начало на турнира на 25-ти и 26-ти Април, ще станем свидетели на груповата фаза. Там ще бъдат формирани четири групи от по четири играчи във всяка група и формат на двойни елиминации. На 27-ми пък ще се проведе елиминационната фаза и решаващите мачове, докато на последния ден (28-ми Април) ще се проведат четвъртфиналите, полуфиналите и грандиозния финал. Можем да сме сигурни, че ако имаше спортни залагания за крайния победител от HCT 2019, то коефициентите щяха да са крайно интересни.

Въпреки това обаче можем да сме повече от сигурни, че 16-те играчи, които ще участват тази години наистина могат да ни поднесат сериозно Hearthstone шоу. През тази година листата с имената на участниците е наистина доста цветна и разнообразна, като има не малко нови имена на сцената. И все пак в списъка с участници личат имената на хора, като Languagehacker и bloodyface, които през миналата година си спретнаха един сериозен сблъсък на финала, като все пак Михай Драгалин, както е истинското име на Languagehacker се добра до мечтания успех.

Но за някой от по-запалените eSport фенове на Hearthstone вероятно прави впечатление отсъствието на някои от големите имена, които са печелили турнира в миналото, като това на Firebat например. Firebat или Джеймс Костесич, както е реалното му име определено е едно от легендарните имена в тези среди заради победата му в първото издание на турнира, състезавайки се за отбора на Archon. Американеца обаче напусна Archon през 2016-та, като макар да нямаше ясна причина за тази раздяла, явно нещата не в отбора не са вървели толкова гладко, колкото изглеждаше.

Това обаче е без значение към момента, защото HCT 2019 се очертава да бъде доста интересен. Турнира през тази година ще ни изненада с нова eSport система, благодарение на нов формат, който ще замести Conquest режима, който познаваме от предните HS турнири. И ако вземем под внимание всички много успорвани и драматични финали до момента, то спокойно можем да кажем, че HCT 2019 наистина ше ни поднесе нова порция уникални eSport емоции.