Aclima-Mobile-Mobius-Small

Google ще си партнира с Aclima, която изгражда сензори за отчитане на различни показатели в околна среда. Идеята на двете компании е да се направи подобрение на Street View автомобилите, чрез което те да могат да “надушват” замърсяването на въздуха.

Три от колите на Google вече са оборудвани с хардуер за измерване на вредни съединения в атмосферара, включително въглероден оксид, метан и летливи органични съединения. Работата все още е в ранна фаза, но Google се надява един ден да може да включи тази информация в картите, давайки възможност на хората да видят подробни доклади за въздуха в техния квартал. Това ще бъде от голяма полза както за гражданите, така и за отговрните институции, които ще знаят къде да насочат усилията си.

Google и Aclima вече тестват системата в Денвър с помощта на Агенция за опазване на околната среда (EPA), която вижда голям потенциал в проекта. За един месец трите коли са събрали 150 млн. данни от общо 750 часа каране. През есента тестовете ще се проведат и в Сан Франциско, където местните организации ще бъдат поканени да разработят начин, по който информацията да бъде използвана в бъдеще.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS