Часовникът е средството, с което човечеството измерва времето. От първите механични часовници, до най-модерните атомни такива, хората винаги са се стремяли най-лесно да отмерват колко време остава до дадено събитие или колко време е изминало. Отговорът на въпроса “Защо инженери искат да изобретят часовник, който да работи 10 000 години?” може да не е толкова лесен, и въпреки това може би ще можете да му отговорите сами.

Дани Хилс е един от най-успешните инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) и той е човекът, оглавил проекта “The 10 000 Year Clock” на фондацията The Long Now. Идеята им е да погледнат към бъдещето, да оставят нещо на човечеството, което да продължи да работи дори и след хиляди години.

Часовникът, който в момента се сглобява в планините в Тексас, ще бъде изцяло механичен, за да може лесно да бъде сервизиран и поправян, ако се наложи. Настройването му става ръчно и ще зависи от Слънцето. Ако часовникът бъде поддържан правилно, то той би трябвало да показва абсолютно точно време дори и след 10 000 години. Смайващо, нали?

Научете повече за идеята зад The 10 000 Year Clock на уебсайта на фондацията.