Физиците с нетърпение очакваха Международната конференция по физика на високите енергии (International Conference on High Energy Physics), която започна миналата седмица и продължава до 10 август. Още в петък учените от ЦЕРН представиха своите резултати от тестовете, които се проведоха през последните месеци. Между тях бяха и тези от декември 2015, които поразително приличаха на нова частица, чакаща да бъде открита.

От пресконференцията разбрахме, че от ЦЕРН са получили голям брой нови резултати. За жалост обаче, те не показват нищо извън Стандартния модел, т.е. няма нова частица. Тези 750 GeV енергия, които се появиха в детекторите, са се оказали случайни. Разбира се, те бяха засечени както от ATLAS, така и от CMS детекторите, но при толкова много измервания, случайността не е изключена.

Операторите на Големия адронен ускорител (LHC) от своя страна също имат с какво да се похвалят. През юни машината е надминала проектираното си оперативно ниво с цели 20% и в момента прави по един милиард протон-протонни сблъсъка при ефективни енергии. ATLAS и CMS пък, които през 2012 година бяха отговорни за откритието на бозона на Хигс, показват че до няколко години можем да очакваме резултати, разминаващи се със Стандартния модел. Не на последно място, детекторът ALICE, изследващ кварк-глуонната плазма, ни показва какъв е бил нейния вискозитет в началото на Вселената, моменти след Големия взрив – тя се е държала като идеална течност. По думите на генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти,

„Ние сме в самото начало на пътуването. Превъзходната работа на Големия адронен ускорител, неговите експерименти и изчисления предвещават изключително добро, подробно и пълно изследване на скалата с няколкото TeV енергия. [Това] е значителен напредък в разбирането ни за фундаменталната физика.“

Ускорителите в ЦЕРН продължават да работят с пълна сила, така че да можем съвсем скоро да разберем повече за вселената, която ни заобикаля и неиния състав на фундаментално ниво.