Снимка: complex
Снимка: complex

Цената на акциите на Twitter се повишиха рекордно, поскъпвайки с повече от 4%, което доведе до неочакваните 51 долара за акция.

Повишението е най-вероятно вследствие на решението на социалната мрежа да позволи на своите рекламодатели да таргетират определени потребители въз основа на посещаваните от тях уеб сайтове. Новата рекламна политика на Twitter се възприема от редица анализатори като изключително ефективен и доходен маркетингов инструмент.

Според други анализатори пък в основата на нарасналите акции седи придобиването на Topsy от Apple, единствената компания, която има достъп до данни от Twitter. Предполага се, че сделката е показала на акционерите, че социалната мрежа, ръководена от Дик Костоло, всъщност е много по-ценна от очакваното.

Припомняме, че в началото на ноември месец, когато Twitter дебютира на Нюйоркската фондова борса, акциите й достигнаха до 44,90 долара. И тогавашната, и сегашната цена е доста по-висока от първоначално обявената емисионна стойност на книжата от 26 долара за акция.