Снимка: CBS Interactive
Снимка: CBS Interactive
Снимка: CBS Interactive

Когато стане дума за нискобюджетните лаптопи Chromebook, Google следва проста и ефективна стратегия, с която да се справи с конкуренцията от Microsoft — тя удря в монопола на компанията от Редмънд. Днес Google представи следващата стъпка от атаката си, насочена към корпоративните клиенти. Търсачката обяви партньорство със софтуерната компания WMWare, благодарение на което приложения за Windows ще работят и на Chrome OS.

Виртуализацията не е перфектно решение и вероятно немалко бизнеси ще продължат да предпочитат Windows пред операционната система на Google. Но моментът, в който новината бе поднесена, е повече от перфектен. Microsoft прекратява поддръжката на морално остарялата Windows XP през април месец тази година. И, докато много фирми ще платят на Microsoft за обновяване до по-нова версия на Windows, Google се надява да грабне част от тях с новообявената съвместимост с Chrome OS.

Миграцията от Windows към друга операционна система е бавен и скъп процес за фирмите, но Google има рядката възможност да спечели нови клиенти, които търсят алтернатива на Windows XP.