Всички ще се съгласим, че хората с увреждания изпитват трудности в ежедневието си, за които останалите дори не биха се замислили. Част от тези се дължат на това, че те се движат в инвалидни колички, върху които те са седнали. Помислете само за това, че дори вкъщи те трудно биха достигнали нещо на някой висок рафт, а това е само малка част от затрудненията…

Калифорнийската компания Matia Robotics иска да промени това колкото може с новото си устройство Tek Robotic Mobilization Device. То цели да замести инвалидната количка и не само — с негова помощ хората с увреждания могат да се движат изправени.

Чудно е колко много години са минали от изобретяването на инвалидната количка, през които нейният дизайн не е еволюирал изобщо и изглежда като че ли Tek RMD е следващата стъпка. Устройството е дистанционно управляемо, така че ползвателят лесно да може да се качи в него от стол или легло. След това специално приспособление изправя човека и го държи прав докато се движи.

Вижте видеото от Matia Robotics по-горе, в което Tek RMD е показано по-подробно. Можем да кажем само едно браво на изобретателите му.